Khamis, 27 Februari 2014

Wow, Guru tak boleh paksa pelajar

Kenapa media sekarang ni ye, sangat-sangat menggangu kerja guru. Dahla kita ni dikerah seperti taska kepada ibu bapa (jaga anak dari jam 7 pagi sampailah 5 petang, ikut hari, slalunya balik 2.30 petang)

Pun masih nak buat statement seperti "hairan" metro tulis, klik sini : HMetro : Guru tak boleh paksa pelajar

Kempen Pihak Kementerian - Kami Guru Penyayang

Macam-macam lah. Sekarang ni cabaran guru bukan sahaja untuk mengajar... kerja kerani kena buat, kerja technician, kerja jurulatih (juruletih) pun kena... abistu kalau TAK PAKSA! nak buat pendekatan apa lagi... Ada akai ka??

Asik guru takboleh itu - takboleh ini. Napelah akhbar tak keluarkan tajuk Ibubapa takboleh marah cikgu, Ibubapa Jangan pentingkan Harta Dunia, Ibubapa mesti iktraf guru sebagai Pengasuh Anak!!! amacam???
(psstt... boleh jual ke tajuk mcmni...tak Hot lah)


12 ulasan:

  1. Nowadays it's really tough to be teachers. The parents over protect their children.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup... some parents nowadays does not appreciate teacher anymore

      Padam
  2. setuju chegu,parents sekarang bukan macam zaman ana dahulu,kalau cikgu marah mengadu kita balik kena marah dengan mak abah..tabah dan sabarlah chegu,pahala di akhirat yang berpanjangan buat chegu yg mengajar dgn ikhlas..In Shaa Allah..

    BalasPadam
  3. Setuju chegu.. saya yg terlibat dgn pibg sekolah anak2 pun nampak bebanan tu.. tambahan pula cikgu2 jadi pening dgn sukatan yg mcm2 spt pbs & sbgnya.. lagi pula ada ibu bapa yg sengal kononnya sayangkan anak. Pukul pun sbb anak salah pun nak marah... lainlah klu cikgu tu buli ke, belasah teruk atau aniaya.. mmg lah salah... hmmm, mcm2 budak2 skrng ni, sabar je lah chegu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh... ibu bapa ssengal-sengal ni nampak cikgu sekarang sumber pendapatan diaorang (saman). Semua guru kena sepakat.. tapi realitinya, kesatuan buat duit jual insurans, guru sekarang ni pun tak mesra dgn guru..alahhhaiii

      Padam
  4. now days kids dah pandai salahgunakan kasih sayang parent dorang ..sampai pantang cikgu suruh skit, semua yang report..

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. masalah sejagat ni... taktahu nak buat ape dah

      Padam
  5. saya faham tu.. skang ni mak bapak plak yang jadi prasan lebih bagus dari cikgu. kesian kat profesion cikgu skang. macam2 dugaan. sabaq no...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terimalah seadanya.. yg chegu buat kat sekolah skrg senyum dan happy je. Seronok lg bercerita kat blog dari Kat kwn2 d sek.. bikin tension

      Padam
  6. Adakala masalah dari mak dan bapa. Terlalu memanjakan anak. Saya dulu kalau mengadu dengan mak, kena tambah getah paip dekat badan. Lepas tu tak berani mengadu dah. Hehehehe.

    ZH Blogger

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt