Khamis, 17 April 2014

Ayam berkokok tengah malam - Mistik Ke?

Ayam jantan seringkali dikaitkan dengan berkokok - kikiki, takkan pula ayam betina nak berkokok pula... Chegu terfikir akan topik ni sebab ada yang mengaitkan isu ayam berkokok malam dengan unsur mistik - lepas tu takut tak semena-mena.


Sepanjang pengalaman Chegu di pedalaman Sabah dahulu, tak terpikir pun ayam berkokok ni menakutkan. Lumrah memang ianya akan berkokok awal subuh.. malahan sebelum subuh... memang berguna sebab subuh di Sabah awal 1 jam dari di semjg, Jam 5 pagi tu. Sejak panduan ayam hutan ni berkokok, emm... subuh dah tak terlajak..nak harap surau jauh dihujung kampung, tak dengar... alhamdulillah

Ada lagi, Pengalaman ni Chegu dapat ketika memancing udang galah.. biasanya chegu akan berpandu pada pasang surut air sebab air bergerak sahaja udang ni mematuk. Kat Sabah dulu, air pasang surut berlaku hampir 4 kali sehari, masa giat mendapat hasil, sibuklah ayam berkokok... asal dapat je udang bergasak, ada ayam berkokok.. Pernyataan chegu ni dikuatkan setelah bertanya pd org lama, memang ayam berkokok pada waktu pasang surut.


Hadis sahih Muslim ni berkenaan ayam.. ia nampak malaikat, tak macam anjing dan keldai yang nampak syaitan..

Kesimpulannya, bebanyak lah kita berdoa ketika waktu subuh ketika ayam sedang berkokok.. Malaikat rahamat sedang berkeliaran mendoakan orang yang bangun untuk mengingati Allah..

Mungkin waktu air pasang dan surut, ada malaikat yang ditugaskan menjaga kejadian ini disaksikan ayam sehingakan ianya berkokok.. tak mustahil yekedok!

Sabtu, 5 April 2014

Kad Kutipan Parenthon


Huu... semua kakitangan sekolah, tak kira guru, murid dan kakitangan kena kutip derma... Semalam sempena cuti Jumaat, ada segerombolan pelajar datang ke rumah minta derma... Rupa-rupanya rumah cikgu lah, Bukannya chegu tak mahu derma, Chegu sendiri kena pungut juga.

Bukannya apa, duit ni untuk kegunaan prasarana sekolah juga. Ada projek pemuliharaan pintu-pintu yang telah kopak... Kalau tak percaya cuba lihat Drama Shiro Kat TV Warna Astro tu... Pintu bilik darjah masa diaorang kena denda bercangkung kat luar bilik darjah tu mana ada daun pintu... Hampir 20% pintu bilik-bilik darjah kat STK ni takde daun pintu...huhu... dan untuk kegunaan lain-lain.. Kebetulan sekolah tahun ni ada Sambutan Ulangtahun Ke-75 Tahun, Sambutan Jubli Intan (cecuba bayangkan usangnya sekolah)

Jadi, Ada salah tak nak minta kat pembaca-pembaca blog Chegu untuk menderma... emm kalau minat bolehlah email di chegu2@yahoo.com, guna online banking / masukkan ke akaun bank dan beritahu dlm email, nak tulis nama sebagai Hamba Allah pun boleh (Teringat masa kecik dulu mintak derma ke rumah-rumah, Tak sangka dah tua bangka ni pun kena but benda sama)

Tak paksa, saja post kalau ada nak bersedekah, Jom tengok vid dari thailand, Banyak nilai murni boleh kita belajar

.

Rabu, 26 Mac 2014

Squat - dapat free tiket


Em .. dalam gambar ni seorang wanita di German melakukan senaman Squat sebanyak 30 kali untuk mendapatkan tikit free... Lupakan Malu dan buat

Di german tindakan satu syarikat pengangkutan patut mendapat pujian... Bijak, untuk orang yang gemuk diberikan tiket free untuk menaiki tren dengan hanya melakukan seperti gambar sehingga 30 kali ulangan. Beginilah baru dinamakan kerja amal... sambil membantu kumpulan sasaran menurunkan berat badan. Benda ni kalau buat kat kantin sekolah, nescaya rosak mesen tu sebab kita ni pantang ada benda free... sapu pukui rata, no..(gunakan slang kedah haii)

Terbaru!! ada yang menggunakan nama anak yatim supaya mendapatkan derma demi kekayaannnya... Doa yang seleweng benda-benda durjana ni akan mendapat balasan buruk di Akhirat, Bertaubatlah!!

Jumaat, 21 Mac 2014

Kursus Guru PKBM Negeri Johor

Lama dah Chegu tak update blog ni... Biasa lah statement biasa seorang Blogger, Malas dan tak de masa nak update.... Sambil baru-baru ni Chegu kena kursus Guru PKBM, nama panjang dia Pasukan Kadet Bersatu Malaysia, peringkat negeri tu..


Intensif kursus ni, 30 peserta guru PKBM seluruh johor, 4 hari 3 malam. Ala-ala tentera, bawah Rejimen Artileri Diraja ...psst takbleh berikan maklumat penuh sebab pengawai pemerintah dah warning atas rahsia ketenteraan. Sebenarnya gambar di atas ni pun takbleh tujuk kepada umum. Tapi kalau tak letak mcmn nak tau bukti kita pergi.. harap takde apa-apa.

Awalnya kurang seronok sebab macam biasa lah, silibus pengenalan, kawad kaki, pertolongan cemas... Ok plak lepas tu sebab ada beberapa bab berkenaan ketenteraan yang agak baru pada kita ni orang awam.. Bab Paling best, pengenalan dan mengendali senjata.. itu pun sedikit je kita tahu.

Hari Akhir adalah penggunaan senjata M16. Pihak penganjur mengadakan pertandingan menembak.  Hehe first timer pegang senjata dapat tempat ke-5.. Ok lah dapat juga hadiah saguhati.. Mcm tak percaya je sebab ada cikgu lain yang dah biasa pegang senjata ni.. tapi takbleh nak act jugak sebab mata chegu dengan tempat Ketiga jauh 10 mata. Ada juga pertandingan menembak piring, Emm kumpulan chegu kalah pusingan awal kalah mati.. takda nasib.

Riadah Petang main bola tampar, dekat 5 tahun dah tak
main, 'setting' pun tak pandai, tu yang tepuk kepala.
Dengan slipar jepun plak tu kikiki


Post lama : solat istisqa : solat mohon hujan, Alhamdulillah turun juga hujan setiap petang.. dah hampir seminggu. Harap catuan ditarik balik sebab dua minggu depan Perkhemahan PKBM Peringkat daerah nak berlangsung, kem tentera pun bermasalah bekalan air.

Rabu, 19 Mac 2014

1st Giveaway by Puan Husna

Segmen dari Puan Husna, dia mengajak reramai kite bersama-sama memeriahkan blog dengan menarik ramai rakan.. Hehe.. mcm biasa chegu tumpang sekaki untuk tambah rakan blogger. Sejak duamenjak ni, amai juga rakan blogger nak add follower chegu ni... kah..kah..kah.. prompt tak laku nampaknye..

Klik gambar untuk ke segmen ini
Emm ada juga terlintas nak terfikir mahu mendapat hadiah yang ditawarkan beliau... tapi tengok komen ... Tuuu dia 50++, takpe, dah dapat dah T-Shirt hadiah saguhati "pertdgn menembak" masa kursus haritu.

Cadangan Chegu!!

Bab layout blog Puan Husna takde ape-ape, cuma penggunaan saiz imej agak keterlaluan dan mengganggu. Kalau pandai, gunakan tag HTML paga gambar dan set width="100%" barulah tak mengganggu layout tu.
(kalau tak paham... abaikan)

Komen lain takde kot.. sebab mudah benor nak join..(jgn la plak kendian nanti disusahkan nak join, chegu ni kekadang je update blog ni, tak rajin nak wat segmen)

OK.. selamat bersegmen

ShareIt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

.. ..

Usha Belog Rakan