Rabu, 12 Februari 2014

Buku Teks Maya Guna FrogVLE - Apa TU?

Alamak... macam-macam dah berlaku kat dunia pendidikan ini. Minggu lepas, pihak mementerian pelajaran telah merasmikan dan melancarkan Buku Teks interaktif yang hanya boleh dicapai melalui Internet. Tetapi ...


Malangnya anda hanya boleh akses dari ID yang telah dibekalkan oleh pihak yang mengurus Yes.my / 1Bestari Net kepada pentadbir sekolah. Chegu dalam tahun 2011 sehingga 2013 telah berada dalam 4 buah sekolah yang berbeza. Nak cari macamana ye??? So nganga mulut je la sambil menyaksikan dari jauh je... patutlah kalau survey Nuffnang ada link frogVLE ni tapi ianya takboleh diakses- kena ada ID.

Terima kasih kepada guru-guru yang share halaman web chegu ini, untuk anak pelajar anda. Chegu x dapat nak masuk frogVLE. Kalau ada ianya mesti mudahkan pelajar Chegu sendiri nak belajar Math.

Sebelum tu apakah 1BestariNet - pengenalan KPM dengan kerjasama YTL Communications, 10,000 sekolah dilengkapi internet berkelajuan tinggi 1BestariNet ini, tujuan merapatkan jurang digital di kawasan luar bandar dan bandar

FROG VLE pula (makna versi Chegu) adalah Pembelajaran Maya Frog (Katak Biru - nama popularnya di sek chegu) mengadaptasi pembelajaran internet termasuk latihan, rujukan, pertanyaan, interaksi malah sebagai pengantara menggantikan kertas, buku, malahan pelajar dan guru seakan-akan masuk dalam web yang dibekalkan melalui internet. Ianya dibina di UK, malaysia akan jadi negara pertama di dunia tuuuu... agak kagum juga ni. Muka Interaksinya seakan-akan blogspot, cuma lebih mudah dan banyak animasinya... Tak percaya tengok VT ni


Maka pembaharuan tahun 2014 - Dapatlah pelajar kini membaca buku teks interaktifnya...yang mana ada Nota, Gambar / rajah bergerak, Serta Video Berkaitan... memang maju. Membawa suatu pendidikan ke tahap yang baru "katanya".


Gambar / imej Berkaitan

Dah Versi 3.0 -  Klik untuk ke halaman webnya
Untuk Guru, mungkin Video ni boleh memberi gambaran sikit tentang Katak Biru ni.. Tabik la kat pengarah video ni. Menarik. Kalaulah jadi kenyataan.. senang kerja


Video Tutorial - cara-cara menggunakan PaparanMuka (Dashboard) Frog VLE untuk panduan guru

Apa PENDAPAT anda YE???


16 ulasan:

  1. Sekarang semua dah guna online je. Dasyat. Dulu saya sekolah kelas komputer pun takda. =)

    ZH Blogger

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu lah macam best je. Teringin nak jd mcm Adibah Noor tu... tanda buku online je.

      Do what we do best .... "TEACH"

      Tapii... chegu xde ID lah. Kwn2 guru lain dah start cuba guna, chegu je masih guna blogspot..

      Padam
  2. saya guru ict..tahun lepas dah buat dah frog vle.
    tp frog punye sistem x cantik cam blog..huhu
    tapi kan rsanye buku teks lebih efisen lg.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin buku teks biasa efisyen... cume ada certain topic in math yg perlukan penjelasan guna video lebih berkesan mcm topic Geometry Construction.. chegu pinjam tengok ID kwn je.. memang perlu ada penambahbaikan

      Padam
  3. salam singgah sini....untuk sekolah rendah ada tak cikgu...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. alah.. chegu pun takde ID, jd mcmn nak bgtahu ada ke tidak...sorry k

      Padam
  4. pembelajaran online nie memang sesuatu yang sgt bagus..dari budak2 guna gadjet dan internet baik kita fully utilised untuk pembelajaran sekali kan??hehhe

    p/s: Follow cikgu kat sini..

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ... follow. Chegu dah lama guna blog ni untuk pengajaran chegu.. memang terbaik...
      Dpt semua pelajar berhubung terus dengan guru mcm vle frog ni, lagilah baik

      Padam
  5. Info yang baik...Canggih tu.. Nasib baik makan dan minum tak online..

    BalasPadam
  6. dah siap ker cgu ???
    http://sihatrampingtk.blogspot.com/2014/02/hobi.html

    BalasPadam
  7. It's a good move to make the school online.

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's just a small steps, leads a big future. Thanks for visiting

      Padam
  8. dah lma x update si Frog neh... keje lain byk prlu disiapkn ..ahaha
    http://sihatrampingtk.blogspot.com/2014/02/medical-check-up-1.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerja mcm biasa dan semakin bertambah.. takpe, cool je

      Padam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt