Isnin, 3 Februari 2014

Bab 7 Binaan Geometri - Matematik Tingkatan 2

Pembinaan Geometri (Geometrical Constructions) - Matematik Tingkatan 2

Nota edaran Chegu pada pelajar kat kelas
===| Download Link Nota Bergambar di atas |===
http://downloads.ziddu.com/download/23918017/Tingkatan2-Bab07.jpg.html

Ada pelajar masih tidak boleh memahami rajah yang chegu berikan berserta step no. di atas. Chegu cuma beri nota ringkas... semua ini harus difahami waktu dalam kelas...Tapi ada yang tanya balik, tak faham lah... macamana ekk! (slang johor). Tapi tak bleh salahkan pelajar dia lambat... So lanjutan, chegu suruhlah dia layari web chegu... Hehe sambil naikkan rating blog ke???

Terbaru, Chegu buat video terlengkap dalam sejarah di you tube. Bagus ni, sebab ianya memberikan teknik yang baik untuk pelajar melukis menggunakan Jangka Lukis (Compasses) dan Pembaris. mengikut rajah nota bergambar di atas ni

Tunjukcara, cara-cara melukis dan membina mengikut buku teks. Semasa melukis, sila rujuk nota di atas untuk lebih faham!!


Tembereng Garis




Pembahagi dua sudut



PEMBAHAGI DUA SAMA SERENJANG (Perpendicular Bisector)



SUDUT 60


SUDUT 30)


5. SUDUT 120


SUDUT 90


SUDUT 45





Lagi video-video
 Menyelesaikan Masalah (playlist youtube)



Ok tak...

7 ulasan:

  1. Nak gambar lebih jelas, klik kanan kat gambar, cari "Copy Image URL", paste kat new tab

    BalasPadam
  2. cikgu, video yang cikgu share tu pakai perisian pa ya?

    BalasPadam
  3. boleh saya tahu perisian apa ye yang cikgu guna?

    BalasPadam
  4. saye xphm dkt part mcm mane boleh dpt ukuran 60 darjah

    BalasPadam
  5. cikgu zam, sy cikgu lutfi dr smk dato lela pahlwan pdg serai kedah. boleh sy tahu software apa yg cikgu zam guna? terima kasih

    BalasPadam
  6. Klik dibwh untuk software.. android je

    https://play.google.com/store/apps/details?id=air.Pencilcase

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt