Rabu, 12 Disember 2012

Jelajah 2012, Siri 2 - Ranau, Sabah

Sambungan balik....

Hari kedua awal pepagi bute dah keluar, nasib baik napak jelas Gunung Kinabalu. Tak sia-sia trip ni. Jadilah, sebab kali terakhir pergi tak nampak, gambar lama dah hilang pulak.


Jadi, hari kedua terpaksa bergegas sebab terhad masa trip jalan-jalan kali ini. Setrusnya, kiatorang trus ke Ranau, Tempat pertama, Kampung Luanti, tempat rawatan ikan di kaki tu. Pernah juga dulu chegu tulis ket belog ni. Catatan lama : Jelajah 2011, Ranau Sabah

 Lepas tu, singgah juga di Sabah Tea Plantation, banyak gambar, tapi terpaksa limit sikit.

Lepas tu, kitaorang singgah kat Poring, tempat rekreasi punca air panas. He agak lucu sikit kat kaunter masuk, kena tunjuk kad pengenalan untuk bayaran masuk RM3, dia bilang Kalu ndak ada ic, RM10. Tapi chegu takperlu tunjuk kad pengenalan. Kat sini ramai pelancong asing datang.

Poring, Ranau - air panas
Chegu terserempak dengan anak-anak murid dari SMK Pinggan-Pinggan, tapi dari jauh je diaorang tegur. Chegu nak cepat ke Air Terjunnya, agak-agak 10minit jalan kaki.


Best mandi, sejuk. Ramai pelancong duduk je dekat tebing, tak tahu sebab ape, rupa-rupanya diaorang duk biarkan ikan makan daki kat kaki, jadi chegu join la. Best, free je, geli jugak tapi takla macam kat kamung luanti tadi, ikannya besar2 macam kaki jugak,pulak tu masuk mahal ada had masa plak. Tu pelancong duduk lama kat sini. Chegu cadangkan kalau nak rawatan free macamni, kenalah datang kat poring je.


Kemudian Kat Poring ni ada Jambatan Gantung, namanya Poring Treetop Canopy Walkway. Yang tak best mana-mana pun kalau nak bawak camera kena bayar RM 5, diaorang buat duit kat benda lain la pulak. Masuk RM6, sediakanlah duit ye, jangan masuk tak bawak apa-apa. Tertanya kat penjaganya, dia buat jambatan gantung tanpa paku ni tahun 1990, lama tu, agak-agak dah 22 tahun.

Stesen awal - 550m tinggi dari aras laut

perhentian sementara - pemandangan

Jambatan gantung

Jambatan terpendek
Ada papan tanda tulis, menaiki atas tanggungan sendiri, tah kalau jatuh diaorang tak tanggung lah. Mungkin debab dah lama jambatan gantung ni.

Ada taman rama-rama jugak kat poring ni, chegu tak masuk, kena bayar lagi RM3, budak2 separuh harga. Chegu ke tempat kolam buatan ada takungan air panas dan berkubang rasa air panas ni, Lepas tu sebelum nak malam, trus chegu ke Kota Kinabalu, dan menginap kat hotel je.

Bersambung...
Jelajah 2012, Siri 1 - Cuti-Cuti di Sabah
Jelajah 2012, Siri 2 - Ranau, Sabah
Jelajah 2012, Siri 3 - Pulau Manukan, Sabah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt