Khamis, 27 Disember 2012

Jalan-Jalan Ke Melaka 2012

25 hb Dis, Selasa - Teruk tau sekolah baru chegu ni, dia buat meeting hari Isnin, sampailah hujung minggu ni. Tak le hebat sangat pun mesyuaratnya, benda biasa je, cuma sekolah chegu yang baru ni budak-budaknya terpilih, minima 3A baru bleh masuk. Cabaran juga ni, dalam kepala chegu pikir anak murid jenis yang takleh jentik... alamak macamni sebelum ni chegu jentik anak murid la..kantoi. Takut kena saman ooo... nak buat macamana, kenalah juga mengajar kat sini.


Sepatutnya chegu dah plan nak ke KL ada majlis kawin sepupu, diaorang buat kat hotel, mesti meriah siap ada dress code, pakai baju kemeja / baju kebangsaan. Tapi dah kena bertugas hari rabu pula, nak taknak, kenalah batal pergi ke KL.

Soo... tetiba plak nak ke Melaka. Jadi bawakla semua keluarga mertua ke Melaka, ubat takjadi ke KL.

Menara Taming Sari, Melaka Bandaraya Bersejarah.

Dah berkali-kali datang ke Melaka ni. Nak naik tengok kat pintu masuk tertulis harga masuk ke Menara ni, RM 20 dewasa RM 10 kanak-kanak. Tak berani nak naik.


Rupa-rupanya kat dalam, harga tiket RM 15 seorang. Beratur makan masa juga. Dah beli tiket, jadi RM 41 semua. Harga tiket sebenar RM 10 dewasa, RM 8 warga emas dan RM 5 untuk OKU (tunjuk kad pengenalan). Tak tahu nape jadi murah plak, (ingatkan dekat RM 100).


Menara sempena nama keris pahlawan melayu melaka ni adalah menara berputar pertama di Malaysia. Naik dalam masa 5 minit, hampir 3 kali pusingan kat puncaknya. Dapat tengok keseluruhan bandar Melaka. Kalau nak naik ada dijual teropong, harganya RM 5.



Adalah sikit chegu buat rakaman naik menara ni. Nak lagi best jom naik. Ada juga menara ni buat bisnes  jual gambar poskad dan fridge magnet (RM 50), gambar diaorang tangkap sebelum naik menara ni. Ikut  kita nak beli ke tidak beli.


1 ulasan:

  1. Selamat cuti ! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa 827

    www.villafamosaresort.com

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt