Blog ini sesuai dipamer dalam chrome browser dan paparan lanskap

Ahad, 2 Februari 2014

Asam Jawa - Kebaikan Dan Khasiatnya

Selamat Sejahtera Pembaca Chegu, hari ini chegu berminat nak cerita berkenaan Asam Jawa. Em kenapa, sebab sekarang ni dah sakit tekak gara-gara cuaca sekejap sejuk, sekejap panas. Haritu semua ambil kesempatan jual baju sejuk dan naikkan harga. Jangan pula lepas ini asam jawa pula naik harga dan laris..kikiki

Petang semalam pergilah mencari asam jawa ni. Chegu tak suka menggunakan ubat batuk sebab kan dulu hangat dikatakan pasal ubat batuk tiruan... eiii jangan cari pasal, maka gunakan cara tradisional. Maklumlah cikgu, kena jaga suara, kan ianya aset kerjaya Chegu ...hihi

Asam Jawa Rawat Sakit Tekak
- Bahannya - Asam Jawa (em ada bahan lain ke???) - Gula (secukup rasa) - Air Suam (gila kau nak guna air sejuk dan ais)
- Cara - Campurkan semuanya secukup rasa - Minum LAH - Teguk sedikit demi sedikit, terutamanya tahan air minuman ni kat bahagian tekak yang sakit, kokol air tesebut lagi baik (harap yang dengar tak luya dan muntah gara-gara bunyi tersebut) 

Adabi - Senang Takpayah
asingkan biji
Benda biasa kat dapur
My Fav

Asam jawa yang selama ini dikenal sebagai salah satu rempah di dapur, ternyata memiliki banyak manfaat untuk pengubatan. Menghilangkan bau hapak waktu haid, radang tekak atau tonsil, batuk kering, bisul, darah rendah, keputihan, serta campak adalah beberapa penyakit yang boleh diubati oleh asam jawa.
Pohon asam berasal dari Afrika, biasanya ditanam sebagai pohon Perendang, Bolehmencapai ketinggian 25 meter. Daunnya bersirip sama rata dan bunganya kekuning-kuningan. Buahnya berbentuk batang dan berbiji dengan panjang 3,5-20 cm dan tebal 2,5 cm. Kulit cengkerang luar berwarna coklat dan isi buah rasanya masam.

Isi Buah Asam Jawa inilah yang biasa dipakai untuk memberi rasa masam pada makanan, dibuat sirap / jus, atau boleh juga untuk membersihkan barang-barang logam yang warnanya berubah menjadi kehitaman.

Asam berkhasiat untuk memudahkan buang air besar dan melancarkan peredaran darah.

Asam Jawa Merawat Luka Jahitan
Bagi menyembuhkan luka jahitan bersalin dengan cepat, ambil seketul asam jawa dengan sedikit air. Campurkan dengan air panas. Biarkan sehingga suam sebelum membasuh tempat luka jahitan. Amalkan setiap kali mandi. Jahitan akan cepat kering.
 Sumber: OpahStylo

Asam Jawa Menjadi Pelawas Perut
Asam jawa boleh menjadi pelawas dan membantu sistem penghadaman makanan. Bagi masalah perut buncit, amalkanlah petua mudah ini:
Campurkan sedikit asam jawa dengan air suam. Biarkan semalam. Paginya minumlah air asam jawa itu.
Sumber : zaislife

Ok.. Sekian sahaja. Selamat Mencuba

* Amaran - Chegu tak bertanggungjawab kalau ada yang mendapat penyakit kronik menggunakan petua ini, Lihat dahulu jika ada alahan kalau makan asam jawa ... emm, makan asam pedas masuk air asam jawa dulu... kalau makan sambil menjilat pinggan ... kira OK Kot!!

3 ulasan:

  1. asam jawa boleh mengempiskan perut hmmm.. nampak cam best jer,perut ni nak di kempiskan bukan main lagi payahnya,.mungkin petua ni boleh di cuba
    bisnes simkad

    BalasPadam
  2. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

ShareIt