Blog ini sesuai dipamer dalam chrome browser dan paparan lanskap

Khamis, 22 September 2011

Makanan dan kesihatan

makanan seharian
“4 Fakta pemakanan menunjukkan beberapa faktor mempengaruhi kesihatan.”

1. Dewasa ini, hampir mustahil untuk kita makan makanan yang punyai zat-zat yang lengkap untuk keperluan asas badan sambil mengawal pengambilan kalori.Ini kerana nutrisi dalam makanan telah berubah seiring dengan teknologi pertanian dan penternakan sekarang. Pengawetan, pemprosesan dan radiasi makanan, buah masak secara saintifik, pengunaan baja dan racun serangga secara berlebihan, perubahan genetik, jarak pengangkutan yang jauh, masa penyimpanan yang terlalu lama dan pencemaran udara, tanah dan laut

2. 70% kematian diusia muda adalah kerana masalah jantung, barah, strok dan kencing manis 50% dari kematian ini berkaitan terus dengan pengambilan nutrisi yang tidak sihat 7 dari sepuluh orang ke klinik adalah kerana pemakanan yang tidak seimbang3. Mengikut kajian di negara Jepun ke atas beberapa sampel buah oren dan epal, saintis menemui fakta yang memeranjatkan dimana kandungan Vitamin C dalam buah oren dan epal dalam pasaran mereka adalah 0!.

4. Pakar pemakanan menyatakan bahawa, kita terpaksa makan 4000 kalori dalam sehari untuk dapatkan nutrisi yang lengkap dan diperlukan badan! Apa yang akan berlaku sekiranya kita makan 4000 kalori? Secara purata, lelaki membakar 2200 kalori sehari, manakala wanita hanya 1800 kalori.Kemana perginya lebihan 2000 kalori lagi? Tentunya ke sel-sel lemak kita dan inilah sebabnya, berat badan kita semakin hari semakin naik dan penampilan kita menjadi tidak menarik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

ShareIt