Jumaat, 21 Mac 2014

Kursus Guru PKBM Negeri Johor

Lama dah Chegu tak update blog ni... Biasa lah statement biasa seorang Blogger, Malas dan tak de masa nak update.... Sambil baru-baru ni Chegu kena kursus Guru PKBM, nama panjang dia Pasukan Kadet Bersatu Malaysia, peringkat negeri tu..


Intensif kursus ni, 30 peserta guru PKBM seluruh johor, 4 hari 3 malam. Ala-ala tentera, bawah Rejimen Artileri Diraja ...psst takbleh berikan maklumat penuh sebab pengawai pemerintah dah warning atas rahsia ketenteraan. Sebenarnya gambar di atas ni pun takbleh tujuk kepada umum. Tapi kalau tak letak mcmn nak tau bukti kita pergi.. harap takde apa-apa.

Awalnya kurang seronok sebab macam biasa lah, silibus pengenalan, kawad kaki, pertolongan cemas... Ok plak lepas tu sebab ada beberapa bab berkenaan ketenteraan yang agak baru pada kita ni orang awam.. Bab Paling best, pengenalan dan mengendali senjata.. itu pun sedikit je kita tahu.

Hari Akhir adalah penggunaan senjata M16. Pihak penganjur mengadakan pertandingan menembak.  Hehe first timer pegang senjata dapat tempat ke-5.. Ok lah dapat juga hadiah saguhati.. Mcm tak percaya je sebab ada cikgu lain yang dah biasa pegang senjata ni.. tapi takbleh nak act jugak sebab mata chegu dengan tempat Ketiga jauh 10 mata. Ada juga pertandingan menembak piring, Emm kumpulan chegu kalah pusingan awal kalah mati.. takda nasib.

Riadah Petang main bola tampar, dekat 5 tahun dah tak
main, 'setting' pun tak pandai, tu yang tepuk kepala.
Dengan slipar jepun plak tu kikiki


Post lama : solat istisqa : solat mohon hujan, Alhamdulillah turun juga hujan setiap petang.. dah hampir seminggu. Harap catuan ditarik balik sebab dua minggu depan Perkhemahan PKBM Peringkat daerah nak berlangsung, kem tentera pun bermasalah bekalan air.

4 ulasan:

  1. lama tak amik tau pasal aktiviti PKBM nie..dulu sy ahli PKBM gak tapi dpt naik smpai pangkat Kpl jer..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt