Isnin, 21 November 2011

Jelajah 2011 - Brunei (siri2)

11 Nov 2011, Jumaat - Bandar Seri Begawan, Brunei

Sampai di pusat bandaraya, kami berjalan-jalan dulu di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Brunei. Nasib baik ada sistem navigasi gps sempat download di Limbang

Pandangan Panorama Stadium
Dalam tersesat mencari hotel, kebetulan singgah di medan selera betul-betul di pinggir bandar Brunei.

Nasi Ayam Penyet - $2.50 sorang
(1) Snap depan stadium
(2) Lepas makan, dpt hotel menginap,
singgah di Brunei Arts and Handycraft Training Centre
(3) Jeti dekat gambar (2)

Lepas tu, kami ke pusat bandar. Pertama di dataran masjid. Masjid yang terkenal dengan kubahnya yang diperbuat daripada emas 24-k. Perlu diingat, kalau datang d Brunei, Pejalan kaki adalah diutamakan. Kereta yang patut memberikan keutamaan jalan tau. Nyaris2 chegu nak terlanggar orang.

(1) Masjid kubah emas dari pagar dataran
(2) Mercu tanda dataran
(3) Kasut (4) Latar belakang lain dataran

Masjid Omar Ali Saifuddien, Brunei


(1) Dasar tiang bendera untuk upacara rasmi
(2) Papan jalan dataran masjid (3) Papan tanda nama masjid

Snap-snap bandar seri bengawan
- papantanda kebanyakannya ada tulisan rumi dan jawi
- Brunei memartabatkan bahasa melayu sebagai bahasa rasmi
negara.

Lewat petang, kami singgah di sungai kedayan. Kampung Air - destinasi popular kalau turun ke Brunei.

(1) Waterfront - sibuk perahu ulang-alik membawa penghuni
kampung air ke bandar.
(2&3) Snap2 depan mercutanda
Kalau singgah ke brunei mesti naik perahu ni. Mula-mula tidak tahu pun, tapi lepas ada tour dari satu penambang berlesen ni, kami stuju d bawak pusing2 sekitar kampung air. Kalau sampai pergilah ketepi sungai dan rajin-rajunlah bertanya macamana nak pusing-pusing kampung air kat perahu2 tu. Klau tak anda tak dapat jalan2 dengan kos yang murah..

(1) Tambang $3 seorang - 40 minit perjalanan
(2) Galeri Kebudayaan dan Perlancongan
(3) Tapak baru kampung tajaan Sultan Brunei - arkiteknye dari jepun
(4) Balai Polis (5) Masjid (6) Balai Bomba (7) Sek Ren Sungai Kebun
(8) perahu kutip sampah - siap dgn CCTV
(9) Pandangan dari sungai, Masjid Kubah Emas di tengah2
Lengkap!! siap dengan bekalan air bersih dan hospital. Kampungnya walaupun di sungai siap dengan keparluan asas dan macam-macam lagi. Tapi diaorang berkereta juga, cuma kena tinggalkan kat tebing sungai. Bersusun kereta2 tepi jalan kota dan di pinggir-pinggir bandar.

Jelajah 2011 - Brunei (siri1)
Jelajah 2011 - Brunei (siri2)
Jelajah 2011 - Brunei (siri3)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt