Sabtu, 13 Ogos 2011

Nota Matematik Tingkatan 2, Bab 11 : Transformasi (Transformation)

Transformasi – Pergerakan semua titik dari tempat asal ke tempat baru.

1.  Translation (translasi)
o Pergerakan semua titik objek pada jarak dan arah yang sama.

2.  Reflection (Pantulan)
o Semua titik objek dipantulkan pada satu garis lurus yang dipanggil paksi pantulan (axis of reflection)

3Rotation (putaran)
o Semua titik objek berpusing pada arah yang sama pada satu titik dan sudut yang sama



=== Download Latihan ===

Mathematics_Transformations_Reflection_Subjective.docx
Mathematics_Transformations_Rotation_Subjective.docx
Mathematics_Transformations_Translation_Subjective.docx

11 ulasan:

  1. menarik laa!!!best...senang paham...:D

    BalasPadam
  2. cikgu diekalau translasi memang kena bucu ke cikgu? bucu yang patut saya ambil cikgu?? Tolong jelaskan cikgu saya kurang faham. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. apabila translasi semua pelajar chegu tidak melihat gambar diatas seperti objek sebuah mainan.
      cuba bayang huruf dibawah sebagai objek bergerak empat titik ke kanan (macam main dam)
      a . . . a'
      emm.. nampak tak??? itulah translasi
      Cuba lihat balik nota atas. lihat segitiga tu bergerak macam ada main dam.
      Jka masih tidak faham, anda ada masalah melihat objek (benda seharian), Anda perlu menguasai melihat objek sebagai seni dan mampu membezakan bentuk spt segitiga ke? segiempat ke? bulatan ke?
      Tambahan dalam satu garis terdiri daripada banyak titik ........ sambungkan titik itu jad garis, dan bercantum tiga garis jadi bentuk.
      Harap faham

      Padam
  3. saya tak dapat nak download latihan pon kat sini.kenapa ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klik link ini untuk panduan download http://cheguzam.blogspot.com/2012/02/panduan-download.html

      Padam
  4. cikgu,bagaimanakah cara untuk membuat rotation 270?

    BalasPadam
  5. cikgu saya x brapa pahm bab lokus ni ...tolong lar trangkan

    BalasPadam
  6. sioknya tapi bab 10 susah mahu paham tolong paham kan boleh

    BalasPadam
  7. cikgu saya langsung tak faham bab 4 dan11,10 tolong ajar saya cikgu

    BalasPadam
  8. pasal putaran ni x faham sikit la..boleh tolong ajarkn x?

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

ShareIt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

.. ..

Arkib Blog

Usha Belog Rakan