Sabtu, 27 Ogos 2011

Nota Matematik Tingkatan 1 | Bab 7 : Ungkapan Algebra (Algebraic Expressions)


term | unknown - pemboleh ubah atau "anu"| coefficient - pekali | like term - sebutan serupa / sama | unlike term - sebutan tak serupa | operasi menambah dan menolak sebutan serupa - penyelesaian ungkapan algebra

===| Download Link Nota Bergambar di atas |===
http://downloads.ziddu.com/download/23918000/Tingkatan1-Bab07.jpg.html

==={ Download Link}===
Mathematics_Algebraic_Formulae_Subjective.docx
Mathematics_Algebraic_Fractions_Subjective.docx

26 ulasan:

  1. i not understand ...algebra sgt susah.please
    help me..

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang je lah...ingat formula faham lah...

      Padam
  2. cikguzam tolong saya mengenai cara permudahkn ungkapan algebra











    BalasPadam
    Balasan
    1. haala boleh tak cikgu saya tak faham la ungkapan algebra nie cikgu tolong ajarkan boleh

      Padam
    2. knape susah belajarlah bersungguh yer

      Padam
    3. belajar matematik memang best

      Padam
  3. Ungkapan 1 pembolehubah terdiri daripada huruf2 dari a,b,c sampai z

    (tambah / tolak)
    kita bina garis nombor ungkapan algebra

    -----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----
    -3a -2a -1a 0 1a 2a 3a

    -----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----
    -3b -2b -1b 0 1b 2b 3b

    huruf a dan b tak akan bercampur itu sebab kalau

    a + b tetap a + b

    tapi jika a + a + b + a + 2a

    kita dapat 5a + b

    (Darab bahagi pula)

    Darab kita kena hafal formula

    (+) x (+) = (+)
    (+) x (-) = (-)
    (-) x (+) = (-)
    (-) x (-) = (+)

    lepastu darab bahagi macam biasa

    contoh:

    2a x 2b
    = 4ab ini kita panggil pekali iaitu 4xaxb

    contoh:

    4a 4 x a 2
    --- = ----------- = -----
    2ab 2 x a x b b

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalammualaikum cikgu...masih tak paham.. tolonglah cikgu...

      Padam
    2. Apa jadi kalau tertinggal simbol + sewaktu jawapan terakhir, salah ke cikgu?

      Padam
  4. algebra ni mmg susah...

    BalasPadam
  5. n0ta tuw sya tak fham lar ,, tl0ng jelaz kan kpada sya ,, plesss

    BalasPadam
  6. cikgu....mcm mana kalau soalan tersebut ada kurungan contohnya

    (5a + 3) - (2a - 5) = ___________

    saya tak fhm simbol apa yg saya patut letak.bagaimana nak tambah/tolakkan. harap cikgu boleh terangkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kembangkan negatif semua ungkapan mesti dapat/darab negatif
      (5a + 3)— (2a— 5)
      5a + 3 —+ 2a —— 5
      5a + 3 — 2a + 5
      Susunkan ungkapan
      5a— 2a +3 +5
      Tambah/tolak ungkapan sama
      3a + 8
      Selesai

      Padam
    2. terima kasih atas penerangan cikgu.

      Padam
  7. Assalamualaikum.. Cikgu sya pelajar...nk tnye klu soalan mcm ni cara selesaikn nye mcm mne..sye kurang fahm...
    Contohnye:

    -5p-4(2p-p2)+3p2=________

    Boleh cikgu terangkan..??

    BalasPadam
  8. Pegrh aku x paham ape..cikgu ajar saya cikgu apa yang maksud a apa maksud b apa maksud(apa apa yang huruf kat algebra) saya x paham.tolong

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huruf tu, adalah gantian untuk pemboleh ubah, pemboleh ubah tu pulak benda yang kita tak tahu..CONTOHNYA, sebuah bas mengambil masa t minit bergerak sejauh h kilometer dari stesen p ke bandar t..
      Kau x tahu berapa minit nak pergi, berapa kilometer jugak, yang p ngan t tu, kau assume kau tahu ,cam, dari taman ke rumah member kau,? Gitu lah, so pemboleh ubah adalah t dan h
      SET JE DALAM MIND, PEMBOLEH UBAH-BENDE YANG KAU X TAHU

      Padam
    2. Huruf tu, adalah gantian untuk pemboleh ubah, pemboleh ubah tu pulak benda yang kita tak tahu..CONTOHNYA, sebuah bas mengambil masa t minit bergerak sejauh h kilometer dari stesen p ke bandar t..
      Kau x tahu berapa minit nak pergi, berapa kilometer jugak, yang p ngan t tu, kau assume kau tahu ,cam, dari taman ke rumah member kau,? Gitu lah, so pemboleh ubah adalah t dan h
      SET JE DALAM MIND, PEMBOLEH UBAH-BENDE YANG KAU X TAHU

      Padam
  9. Saya nak tahu a b y m bagai.apa pertukaran operasi dia

    BalasPadam
  10. Saya nak tahu a b y m bagai.apa pertukaran operasi dia

    BalasPadam
  11. cikgu saya tak faham nota yang cikgu bagi kat atas,saya lansung tak faham

    BalasPadam
  12. Cikgu saye x fhm pasal sebutan algebra dengan satu pembolehubah dlm setiap yg berikut

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt