Khamis, 3 Julai 2014

Semak Jam Anda - Masa Tepat Sirim


Teringat masa keja kilang dulu-dulu, waktu buat kerja audit untuk ISO1900, cikgu zam ditugaskan buat calibration untuk termometer relau kilang. Berhabis pusing satu kilang cari termometer untuk dibuat semakan sama ada ianya menepati standard piawaian.

Ingatkan Malaysian Standard Untuk bangunan je (masa kerja civil eng dulu).Rupanya ada juga Malaysian Standard Time juga ye. Terjumpa laman web sirim berkenaan pemiawaian jam. Jom check jam anda sama ada jam laptop anda tepat (acurate) ke tidak.

Klik sini:  http://time.sirim.my

Best portal sirim ni ianya dari Jabatan Meteorologi Kebangsaan (National Metrology Laboratory), jamnya akan menunjukkan selisih masa paling sedikit dengan masa Malaysia yang sebenar.

NAK GUNAKAN hanya klik link diberi, tengok jam anda dan setkan masa mengikutnya... untuk lebih tepat jarum jam saat anda diset pada minit terakhir. Contoh : kalau jam mcm dalam gambar atas tu, setkan jam anda pada 22:10, bila minit dah nak dekat / saat kat jam anda barulah 'on'kan jam.

Barulah masa anda lebih tepat... amacam canggih tak? Selamat mencuba

P/S: Semua jam hp, jam tangan dan tab cikguzam dah setkan. Habis satu rumah dan kereta digodam nak tepat..kikiki

Tag: UTC +8 Malaysia standard time. Online time calibration

8 ulasan:

  1. Bila cakap pasal time accuracy ni mmg trs teringat pada encik hubby saya... dia pun suka sgt set sekua jam kat umah ni ikut accurate time dr SIRIM... maklum la dia wartawan... dkt melaka ni pun ada satu jam accurate kat tgk bandar hilir...

    BalasPadam
  2. Thanks Chegu. baru jadi orang menepati masa. =D

    ZH Blogger

    BalasPadam
  3. Soal masa ni sebenarnya sesuatu yg penting buat kita umat Islam ni.. dlm Al Quran pun dah disebut... "Demi Masa..." Besar maksudnya tu kan.. T kasih atas perkongsian ini Chegu Zam.. :)

    BalasPadam
  4. mcm mcm gajet dh ada sekarang. semuanya di hujung jari

    BalasPadam
  5. Thanks Cikgu..Salam 7 Ramadhan ya...

    BalasPadam
  6. perghh terbaiklah.. baru tahu sebenarnya cikgu.. terima kasih kerana berkongsi ^_^

    BalasPadam
  7. so far jam saya agak tepat dengan kebanyakkan masa tempat lain..tapi tak check pulak dengan time sirim..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  8. perkongsian link yang baik.

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt