Ahad, 29 September 2013

Murid Dah Tak Kena Rotan Cikgu

ROTAN - RAMAI YG MENGAMUK SAKAN bila cikgu MEROTAN anak mereka disekolah.. Apa yang sedih sangat chegu zam sekarang ni anak-anak dah terlalu dimanjakan dengan kemewahan dan dah tak sedar ilmu guru beri adalah sangat-sangat ikhlas dan tak diperdulikan. "Guru Ibarat Lilin" dah mendapat persepsi atau nafas baru dengan maksudnya :P, Guru dah macam lilin, ketinggalan zaman lah!!!.Rotan, hihi dah tak bertamadun okay.. KIkIkI

Chegu kena tindakan sebab menggunakan
rotan ini masa PJK .... patut ke??? KiKiKi
Ada juga mak bapak yang nak anaknya dirotan. Tapi macam dah banyak kenyataan akhbar dan kes-kes sekolah menyelar tindakan guru merotan ni. Sekarang cikgu pula yang Takut, Aik, macam terbalik je. Kalau ada yang terasa chegu zam mintak maap la ye. Takut ooo, yang marah-marah ni kaya2 belaka, tak pasal-pasal chegu kena saman, chgeu bukanle kayo. Kalau kena saman, celah mana nak cari duit oiii.

Cuba renungkan penjelasan dibawah :-

Ibn Khaldun menyebut bahawa deraan rotan bagi pelajar yang di luar kawalan nasihat, harus dilakukan tidak melebihi dua kali sebatan. Sebatan itu pula bukan untuk menyakitnya, tetapi sebagai pengajaran dan kaedah cegahan sebelum pelajar itu bertindak satu langkah lagi ke arah jenayah yang lebih berat. Ini ialah langkah pencegahan.

Di Rusia, para pendidik mereka gagal menangani pelajar yang melakukan kesaalahan jenayah melampau termasuk ketagihan arak, najis dadah, mencuri, samseng, gangsterisme serta penyebaran penyakit melalui aktiviti seks bebas. Satu kumpulan penyelidik Rusia cuba mencari rawatan bagi ketagihan alkohol dan kegundahan melampau.

Ketua kumpulan saintis tersebut, Dr. Sargei Speransky menemui kaedah baru mengatasi masalah tersebut, iaitu dengan sebatan berkali-kali pesakit yang terlibat. Kelihatannya kaedah ini agak ganas, tetapi itulah kaedah yang paling berkesan mengikut ketua penyelidik itu.

Ini, menurutnya, dengan sebatan di punggung, sejenis hormon akan dikeluarkan oleh badan manusia yang bertindak sebagai antibodi terhadap kesan alkoholik. Endorpin yang merupakan bahan kimia semula jadi badan manusia di dapati mudah dirembes keluar apabila sebatan punggung dilakukan berkali-kali. Bahan kimia ini dikenali sebagai kimia ceria atau happy chemicals yang bertindak menceriakan pesakit tersebut daripada kegundahan. Bahan kimia itu turut menghilangkan rasa ketagihan arak atau rokok.

Sebatan juga, mengikut pasukan penyelidikan itu, berjaya menyembuh ketagihan mencuri bagi sesetengah pelajar. Dalam sesetengah hal, mencuri barangan di pasaraya menjadi ketagihan golongan tersebut. Ada ramai golongan pelajar yang mencuri bukan kerana kemiskinan tetapi merupakan hobi harian, yang lebih menjadi fenomenon akhlak. Mereka puas menerusi aktiviti tersebut. Ini juga boleh disembuhkan dengan sebatan tertentu.

HIV turut dirawat dengan sebatan dan kini klinik yang memberi rawatan dibuka secara meluas di Negara tersebut. Dr. Marina Chuhrova yang menjadi ahli penyelidik kumpulan itu menyatakan bahawa beliau sendiri melakukan rawatan kepada 10 pesakit ketagihan itu dengan sebatan dan permintaan semakin tinggi selepas masyarakt melihat rawatan kaedah sebatan itu sangat berjaya. Pesakit menjadi lebih gembira selepas tamat rawatan walaupun pada awalnya mereka teragak-agak mencubanya. Sekitar US100 bayaran dikenakan untuk setiap pakej rawatan. Hasilnya memberansangkan.

Marilah kita imbasi kembali hadith saw yang menyebut bahawa apabila anak anda mencapai 7 tahun, suruhlah v dan pukullah mereka apabila mencapai 10 tahun apabila mereka enggan melakukannya.

Sesungguhnya kaedah merotan merupakan satu daripada kaedah pendidikan selain nasihat dan kaunseling. Kaedah ini ada hikmahnya tersendiri yang merupakan petunjuk Ilahi menerusi hadith saw yang mulia. Hikmahnya secara saintifik hanya diketahui manusia hari ini.

Maka, hendakkah kita melihat tamadun kita ni kembali ke belakang? Sebab kalau dah tak mahu benda yang begitu banyak manfaat (rotan) dibuang dalam sistem..... Ah ape-ape pun, janji heppy. Mak bapak tak mahu anak dia kena rotan .... Biarkan (Emm kalau biar, chegu ni kira tak amanah ke??)

Ahad, 22 September 2013

Nota Ringkas Matematik SPM


Matematik SPM masih lagi menggunakan Bahasa Inggeris sebagai pengantar. Tak tahu keadaannya nanti apabila mencapat tahun berikutnya kerana PBS akan mengambil alih PMR tahun 2014. Harap nota-nota disini masih relevan buat pelajar -pelajar untuk ulangkaji

TERBARU - Jika Link dibawah terlalu lama untuk dibuka 

Anda perlu tunggu 5 saat untuk Iklan Selingan

Mesti diingat, nota yang ada apabila anda klik akan membuatkan sistem ke halaman web selingan. Perhatikan Bar Biru atas sekali, Tunggu 5 saat dan Tekan SKIP AD ====>>>
Tekan di sini untuk panduan

Setelah itu, barulah nota akan terbuka. Semua nota dalam format gambar. Klik gambar itu supaya mudah membaca

Nota adalah rangkuman menerapkan pembelajaran terdahulu (PMR) sehinggalah ke tingkatan 4 dan tingkatan 5 (tak ikut bab)


Nota Ringkas Matematik SPM [klik tajuk dibawah]
(1) Nombor (Numbers)
(14) Sets
(29) Bearing.


Sabtu, 21 September 2013

(31) Pelan Dongakan (Plans Elevations)

Pelan Dan Dongakan (Plans And Elevations)
Tag | Types of lines are used when drawing the plans and elevations of solids | thick solid lines  Þ  visible edges | thick dashed lines  Þ  hidden or  unvisible edges | Jenis garisan yang digunakan | tebal - sisi nampak | putus-putus - sisi terlindung, tertutup atau siring tertapuk | Pandangan pelan (plan) = pandangan atas | pandangan sisi dan pandangan hadapan |

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

Kl



(30) Bumi Sebagai Sfera (Earth As A Sphere)

Bumi Sebagai Sfera (Earth As A Sphere)
Tag | Longitudes  [   x° T   or   y°B  ] U-Utara S-Selatan T-Timur B-Barat | meridian | Greenwich | Latitudes  [   x°U   or   y°S  ] | latitude selari | Khatulistiwa | PERBEZAAN ANTARA DUA LOGITUDE ATAUPUN LATITUDE,  Difference between longitudes or latitudes | Diameter of the earth,  Diameter of the parallel of latitude | Distance on the surface of the earth \ Jarak di permukaan bumi | meridian | equator | Shortest distance  ( distance along a great circle) | knot  = unit of speed  Þ    nautical mile  = unit of distance | jarak terpendek atas permukaan bumi | knot unit kelajuan | batu nautika unit jarak | Soalan penyelesaian masalah | rumus masa jarak |

Mahu Nota yang lain dalam siri ini

Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(29) Bearing

Milford Sound in New Zealand

tag | Formula --> bearing  of a point B from a point A is the angle at a measured  clockwise  from  the  north to the line joining  A and  B, written in  a three-digit  form,  from  000°  to  360° | 

Mahu Nota yang lain dalam siri ini

(28) Kecerunan,Luas Bawah Graf (Gradient, Area Under Graph)

(28) Kecerunan Dan Luas Dibawah Graf ( Gradient And Area Under A Graph)
Tags
GRAF JARAK MELAWAN MASA (Distance-time graph) | Berkadar tetap /  halaju sekata | constant | berhenti |  KELAJUAN MELAWAN MASA (Speed-time graph) | Laju tetap / sekata | Laju meningkat / pecutan | Nyahhalaju | Acceleration | Deceleration | Jarak = luas dibawah graf | Perubahan halaju  =  kecerunan di bawah graf | Kadar perubahan halaju  +if  Þ pecutan | Kadar perubahan halaju  -if  Þ nyahpecutan | 

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(27) Variasi (Variations)

Variasi (Variations) Tag
BERKADAR LANGSUNG (Direct variations) | y berubah secara langsung dengan  x | y varies directly with x | y berkadar terus dengan x persegi | y is directly proportional to square of  x | y berubah secara langsung dengan kiub x | y  varies directly with the cube of  x | y berubah secara langsung dengan punca kuasa x | y varies directly as the square root of  x | 
BERKADAR SONGSANG (Inverse Variation) | y berkadar songsang dgn x | y  varies inversely as  x | y berkadar songsang dengan kuasa dua x | y varies inversely as  the square of  x | y berkadar songsang dengan kiub x | y  varies inversely as  the cube of  x | y berkadar songsang dengan punca kuasa dua x | y varies inversely as  the square root of  x | 
GABUNGAN PERKADARAN (Joint Variations) | GRAF FUNGSI LAIN (Graph of other functions)

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(26) Matriks (Matrices)

Matriks (Matrices) Matriks (Matrices)
MATRIKS / MATRIKS SAMA (Matrices  /  Equal Matrices)
Susunan matriks (order of matrix  )

PENAMBAHAN DAN PENOLAKAN MATRIKS (Addition and Subtration of matrices)

Pendaraban Skalar (Scalar multiplication)
PENDARABAN DUA MATRIKS (Multiplication of two matrices)

MATRIKS IDENTITI (Identity Matrices),   I

MATRIKS SONGSANG (Inverse matrices),   A-1
tidak mempunyai songsang

PENYELESAIAN MASALAH (Solve simultabeous linear equations using matrices)

Rujuk Kaedah Penyelesaian masalah Persamaan Linear Serentak


Learns Mathematics Matrices Video


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]



(25) Transformasi (Transformation I, II, III)

Transformasi (Transformation I, II, III) Transformasi (Transformation I, II, III) Transformasi (Transformation I, II, III)
TRANSLASI translation
PANTULAN (Reflection)
Pantulan pada garis
Melukis garis pantulan diberi imej dan objek
PUTARAN (Rotation)
Putaran lawan jam, 90°, di pusat C
An anticlockwise rotation of  90° about  the centre C
PEMBESARAN (Enlargement)
Faktor Skala
Luas Imej
Pembesaran, pusat C, dengan faktor skala 2
An enlargement at centre C with a scale factor of  2
KOMBINASI DUA TRANSFORMASI (Combination of two transformations)
·    transformasi  AB  = transformasi B dilakukan dahulu, kemudian transformasi A.
.    transformasi  A2  =  transformasi AA.

Learns Mathematics Transformation using Video


Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-11-transformasi I | nota-matematik-tingkatan-3-bab-10-transformasi-2 |

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(24) Graf Fungsi (Graph Of Functions)

Graf Fungsi (Graph Of Functions) Graf Fungsi (Graph Of Functions)
GRAF FUNGSI LINEAR (Graphs of linear functions)
GRAF FUNGSI KUADRATIK (Graphs of quadratic functions)
GRAF FUNGSI KUBIK (Graphs of cubic functions)
GRAF FUNGSI SALINGAN (Graphs of reciprocal functions)
MENYELESAIKAN MASALAH (Solve problems involving functions)
LUAS KAWASAN MEWAKILI KETAKSAMAAN LINEAR (Region representing inequalities in two variables)
Kawasan berlorek yang memuaskan tiga ketaksamaan

Oleh kerana selalunya graf fungsi ini mempunyai satu soalan bahagian B dengan paling banyak markahnya, harap video ini membantu pelajar memahami bagaimana untuk melukis graf fungsi





Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(23) Asas Nombor (Number Bases)

Asas Nombor (Number Bases)
JADUAL ASAS NOMBOR (Comparision between number in bases ten,  two,  five and eight)

NILAI DIGIT (The value of a digit of a number in bases two,  eight and  five)
MENUKAR ASAS NOMBOR ASAS LAIN KE ASAS 10 (Changing numbers in base 2, base 8, base 5  --> base 10)
MENUKAR ASAS 10 KE ASAS LAIN (Changing numbers  in base 10  to base 2,   base  8,  base 5)
Asas 2  kepada   asas 8     (kaedah kumpulan 3 digit)
PENAMBAHAN DAN PENOLAKAN ASAS Addition and  subtraction of two number in base two

NOTA
Menggunakan Kalkulator
tekan mode --> mode (3)
base 10 --> DEC (d),  base 2  --> BIN (b),        base 8 --> OCT (o)  


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]


(22) Garis, Satah 3-Dimensi (Lines, Planes 3-Dimensions)

(22) Garis Dan Satah Dalam 3-Dimensi (Lines And Planes In 3-Dimensions)LINES AND PLANES IN 3-DIMENSIONS
NORMAL KEPADA SATAH, unjuran ortogon (Normal to a plane, Orthogonal Projection)
Garis persilangan antara dua satah, titik persilangan antara dua satah


Nota Tambahan


Langkah-langkah menentukan sudut antara garis dan satah / asas
·         tentukan dan lorek satah (asas).
·         tentukan dan melukis garisan (a) tanda mata lebih rendah (titik pada asas), (b) tanda titik atas (titik di sisi lain).
·         dari sudut atas menarik yang normal kepada satah (asas)
·         kemudian, sambung ke titik yang lebih rendah (unjuran ortogon kepada barisan).
·         sudut adalah pada titik yang lebih rendah.
·         dengan menggunakan nisbah dgn Trigonometri, hitung sudut. (rujuk Rajah 1)

Steps of determine the angle between a line and a plane / base
·    determine and shade the plane (base).
·    determine and draw the line  ==>        mark lower point  (point on the base),
                                                 ==>        mark upper point  (point on the other side).
·    from the upper point draw the normal to the plane  (base)
·    then,  connect it to the lower point  (orthogonal projection to the line).
·    the angle is at the lower point.
·    by using trigonometrical ratios,  calculate the angle. (see Rajah 1)

satah dan garis dalam 3 dimensi

Langkah menentukan sudut antara dua satah

  • tentukan dan lorek satah pertama (asas).
  • tentukan pesawat kedua.
  • tentukan garis persilangan dua pesawat / titik persilangan dua satah.
  • dari pesawat kedua, tentukan barisan yang akan dipilih. (rujuk Rajah 2)
  • selepas memilih garis (a) tanda mata lebih rendah (titik pada asas), (b) tanda titik atas (titik di sisi lain).
  • dari sudut atas menarik yang normal kepada satah (asas)
  • kemudian, sambung ke titik yang lebih rendah (unjuran ortogon kepada barisan).
  • sudut adalah pada titik yang lebih rendah.
  • dengan menggunakan nisbah dgn Trigonometri, hitung sudut.

 Step of determine the angle between two planes
·    determine and shade the first plane  (base).
·    determine the second plane.
·    determine the line of intersection of the two planes  /  the point of intersection of the two planes.
·    from the second plane,  determine the line that will be chosen. (see Rajah 2)
·    after choosing the line (a) mark lower point  (point on the base),(b) mark upper point  (point on the other side).
·    from the upper point draw the normal to the plane  (base)
·    then,  connect it to the lower point  (orthogonal projection to the line).
·    the angle is at the lower point.
·    by using trigonometrical ratios,  calculate the angle.

Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-6-teori-pitagoras | nota-matematik-tingkatan-3-bab-15-trigonometri |


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(21) Sudut Kenaikan, Penurunan (Elevation Angles, Depression)

(21) Sudut Kenaikan Dan Sudut Penurunan (Angles Of Elevation And Depression)
SUDUT DONGAK DAN TUNDUK (Angle of elevation and angle of depression) garis mendatar (horizontal line)
PENYELESAIAN MASALAH (Solve problems involving angle of elevation and angle of depression)

Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-6-teori-pitagoras | nota-matematik-tingkatan-3-bab-15-trigonometri |


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(20) Trigonometri (Trigonometry I, II)

Trigonometri (Trigonometry I, II) Trigonometri (Trigonometry I, II)
NISBAH TRIGONOMETRI (Trigonometrical ratios) MUDAH HAFAL SOHKAHTOA

NISBAH NILAI TRIGO, SUDUT ISTIMEWA
The values of trigonometric ratios of  30°,  45°,  and  60°     (Special angles)

NILAI TRIKONOMETRI DALAM KUADRANT
The value of sine,  cosine and tangent,  of  an angle

MENCARI NILAI SUDUT diberi nilai sin, kos dan tan
(Finding the angles,  given the value of  sine,  cosine and tangent)

PENYELESAIAN MASALAH (Solve problem involving sine,  cosine and tangent)

GRAF SIN, KOS, TAN untuk sudut 0 hingga 360
(Compare and differentiate the graph of sine,  cosine and tangent for angle between  0° < x < 360)

ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-3-bab-15-trigonometri |


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(19) Bulatan (Circles II, III)

Bulatan (Circles II, III)
CIRI-CIRI SUDUT DALAM BULATAN, SISIEMPAT KITARAN
(Properties of angle in a circle,  Cyclic Quadrilaterals)

CIRI-CIRI TANGEN BULATAN (Properties of the tangle to circle)
Tangen - garis luar yang membentuk sudut tepat kepada jejari bulatan

Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-1-bab-9-garis-lurus-dan-sudutnota-matematik-tingkatan-2-bab-10-bulatan | nota-matematik-tingkatan-3-bab-2-poligon-2 | nota-matematik-tingkatan-3-bab-3-bulatan |


Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(18) Kebarangkalian (Probability I, II)

Kebarangkalian (Probability I, II)
Kebarangkalian suatu peristiwa (Probability of an event)   P (A)
Kebarangkalian pelengkap suatu peristiwa (Probability of the complement of an event),   P(A¢)
Kebarangkalian peristiwa gabungan - Probability of  combined event



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(17) Statistik (Statistics I, II, III)

Statistik (Statistics I, II, III) Statistik (Statistics I, II, III) Statistik (Statistics I, II, III) Statistik (Statistics I, II, III)
TAG | MODE DATA TAK TERKUMPUL – Mode of a ungrounded
Mode  = Nilai data yang mempunyai frikuensi paling tinggi (the value of data with the highest frequency)
MEDIAN DATA TAK TERKUMPUL – Median of a ungrounded data
Median  =  Nilai di tengah-tengah apabila set data dikumpul dalam susunan menaik (the middle value when a set of data is  arranged in ascending order)
MIN DATA TAK TERKUMPUL – Mean  of a ungrounded data | formula |
UKURAN SERAKAN ~  JARAK , KUARTIL BAWAH (PERTAMA) (Q1),  KUARTIL ATAS (KETIGA) (Q3), INTERKUARTIL (tengah/median)
Measure of Dispersion  ~  range,  first / lower quartile  (Q1),  third / upper quartile (Q3),   interquartile rang
·  JARAK (range) = (  terbesar - terkecil ) nilai data
·   Q1  =  Nilai tengah antara nilai awal dan median(the value that divides the values of data that are less than median into 2 equal parts)
·   Q3  =  Nilai tengah antara nilai akhir dan median (the value that divides the values of data that are greater than median into 2 equal parts)
·   Jarak Interkuartil (Interquatile range) = Q3  -  Q1
PENYELESAIAN MASALAH – Solve problem involving unrounded data

Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-13-statistik | nota-matematik-tingkatan-3-bab-4-statistik-2 |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(16) Garis Lurus (The Straight Line)

Garis Lurus (The Straight Line) Garis Lurus (The Straight Line) Garis Lurus (The Straight Line)
THE STRAIGHT LINE - GARIS LURUS | Type of straight line and their respective gradient,  m | Jenis Garis Lurus, Kecerunan, m | y-intercept  (c),  and  y-intercept  of a straight line | Pintasan pada paksi-y , Gradient of a straight line,  m |  Kecerunan, m | jarak menegak | jarak melintang | Equation of a straight line |Form equation of a straight line,    y = mx +  c,  | Membentuk persamaan garis lurus,   y = mx +  c, dgn, m    ialah kecerunan dan    c   adalah pintasan pd paksi-y | Solve problems involving the equation of a straight line – Penyelesaian Masalah | Parallel lines – Garis Selari,   m1 = m2 | Form equation of a parallel line – Menerbitkan Persamaan dari Garis Selari | Distance – Jarak ,  Midpoint – Titik Tengah



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(15) Penaklukan Mantik (Mathematical Reasoning)

Milford Sound in New Zealand Milford Sound in New Zealand
KEBARANGKALIAN | MATHEMATICAL REASONING | PERNYATAAN – Statement |Pernyataan ~ Suatu ayat yang BENAR atau SALAH | Bukan Pernyataan ~ Selain ayat yang benar / salah | Penunjuk – “semua”, “sesetengah” | Quantifier  Þ   “all”,  “some” | Negation | ‘not’  or  ‘no’ | “– P”,  not P |Tidak / Bukan | Operations on Statements |‘and’  ‘or’ | Operasi dalam Pernyataan ‘dan’ ‘atau’ | Implikasi – Implication | Berbalik | Hujah – Arguments | Premis | Induction | the process of making a general conclusion from specific cases | Membuat kesimpulan |

Form 4 Mathematics Chapter 4 Mathematical Reasoning Video

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(14) Set (Sets)

Set (Sets) Set (Sets)  Set Semesta / Universal sets  – nilai didalam carta venn, tiada nilai lain diluar carta
            Elemen  – benda di dalam set
            Subset  – set dalam set
            Set Kosong / empty set  – nilai dalam set kosong ataupun tiada
            Tindanan / intersection - bertindih
            Kesatuan / union  – kesemua nilai / tambah dua set
            Set Pelengkap / complements of sets  - nilai di luar set (Kecuali set semesta )

Mathematics Form 4 Chapter 3 Sets Video

Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(13) Ungkapan Dan Persamaan Kuadratik (Quadratic Expressions And Equations)

(13) Ungkapan Dan Persamaan Kuadratik (Quadratic Expressions And Equations)
QUADRATIC EXPRESSIONS AND EQUATIONS | PERSAMAAN KUADRATIK DAN UNGKAPAN | Kembangan – Expanding Brackets | Faktorkan – Factorization | Penyelesaian kaedah faktor darab bersilang – Solving quadratic equations | Formula |

ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-3-bab-6-ungkapan-algebra-2 |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(12) Bentuk Asas (Standard Form)

Bentuk Asas (Standard Form)
Matematik Tingkatan 4 :
STANDARD FORM | Nombor Piawai | Angka Beerti (berti) – Significant figures | Nombor Bulat – whole number | Perpuluhan / decimal number < 1 | Perpuluhan / decimal number > 1 | tempat perpuluhan | Nombor dalam format A ´ 10n, dimana  1 £ A £ 10  dan  n  adalah integer | Contoh Operasi Matematik



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(11) Luas, Jumlah Luas dan Isipadu (Area, Total Surface Area, Volume)

Luas, Jumlah Luas dan Isipadu (Area, Total Surface Area, Volume) Luas, Jumlah Luas dan Isipadu (Area, Total Surface Area, Volume)
AREA / TOTAL SURFACE AREA / VOLUME | Luas – Luas Permukaan - Isipadu | Segiempat Sama - Square | Segiempat Tepat - Rectangle | Segitiga - Triangle | Trapezium - Trapezium | Jumlah Luas Permukaan - Total Surface Area of a Solid | Silinder -  Cylinder | Sfera - Sphere | Hemisfera - Hemisphere | Isipadu Pepejal - Volume of a Solid | Kiub - Cube | Kuboid - Cuboid | luas tapak | Kon - Cone

ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-12-bentuk-geometrinota-matematik-tingkatan-3-bab-8-bentuk-geometri-3 |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(10) Lilitan, Perimeter, Luas Bulatan (Circumference, Perimeter, Area Of A Circle)

Circumference, Perimeter, Area Of A Circle CIRCUMFERENCE / PERIMETER AND AREA OF A CIRCLE | Ukurlilit / Perimeter dan Luas Bulatan | Perimeter bulatan | length of arc AB | Luas bulatan | Area of circle | Area of sector | Luas Sektor | perimeter of the whole diagram | Perimeter Keseluruhan rajah | area of the shaded region | Luas Kawasan Berlorek

ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-2-bab-10-bulatan |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(9) Formula Algebra (Algebraic Formulae)

Formula Algebra (Algebraic Formulae)
Ilmu PMR | nota-matematik-tingkatan-1-bab-7-ungkapan-algebra | nota-matematik-tingkatan-2-bab-4-persamaan-linear |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(8) Pecahan Algebra (Algebraic Fractions)

Pecahan Algebra (Algebraic Fractions)
Algebraic Fractions | Pecahan Ungkapan Algebra | Penyelesaian dan contoh ungkapan algebra bentuk pecahan |

Ilmu PMR : nota-matematik-tingkatan-1-bab-7-ungkapan-algebranota-matematik-tingkatan-3-bab-6-ungkapan-algebra-2 |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(7) Ketaksamaan Linear (Linear Inequalities)

(7) Ketaksamaan Linear (Linear Inequalities)
Linear Inequalities | Ketaksamaan Linear | One Unknown | satu pembolehubah | gabungan dua ketaksamaan | penyelesaian masalah |

ilmu pmr : nota-matematik-tingkatan-3-bab-12-ketaksamaan-linear



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(6) Persamaan Linear (Linear Equations I, II)

matematik linear equation
klik untuk baca
Linear Equation | Persamaan Linear | simultaneous linear equation | persamaan serentak | 

(5) Halaju, Purata Halaju, Perubahan Halaju (Speed, Average Speed, Change Of Rates)

Milford Sound in New Zealand
klik gambar untuk baca
Speed | Change of Rates | Laju | Perubahan Kadar | Formula  laju | masa jarak | luas bawah graf |


Mahu Nota yang lain dalam siri ini


(4) Teori (Pythagoras Theorem)

klik gambar untuk baca
PYTHAGORAS THEOREM | Teori Pitagoras | Pythagoras triplets | formula cepat teori pitagoras |

(3) Indeks (Indices)

klik gambar untuk baca / save
INDICES | Indeks Table for Numbers Power of n | Jadual nombor kuasa | Indices and Law of Indices | Hukum Indeks |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(1) Nombor | Numbers

Types of numbers

Nombor Bulat (Whole numbers)
Eg.    :     0,  1,  2,  3,  4,  5,  6,  7,  8,  9,  …

Nombor Integer (Integer numbers)
Eg.    :     …,  -5,  -4,  -3,  -2,  -1,  0,  1,  2,  3,  4,  …

Nombor Ganjil (Odd numbers)
Eg.    :    1,  3,  5,  7,  9,  11,  13,  15,  17,  …

Nombor Bulat (Even numbers)
Eg.    :    2,  4,  6,  8,  10,  12,  14,  16,  18,  …

Nombor Prima (Prime numbers)
Eg.    :    2,  3,  5,  7,  11,  13,  17,  19,  23,  29,  31,  37,  41,  43, 47, ...

Nombor Kuasa Dua (Perfect square numbers)
Eg.    :    1,  4,  9,  16,  25,  36,  49,  64,  81,  100,  121,  144,  169,  ...

Nombor Kuasa Tiga (Cube numbers)
Eg.    :     1,  8,  27,  64,  125,  216,  343,  512,  ...



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

(2) Poligon Dan Sudut (Polygons / Angles)


TAGS | POLYGONS | ANGLES | Poligon | sudut | Triangles (Segitiga) | Equilateral Triangles | Segitiga Sama Sisi | Isosceles Triangles | Segitiga Kaki Sama | Right-angled Triangles | Segitiga Sudut Tepat | Scalene Triangles | Rhombus (Rombus) | All sides are equal in length | sisi semua sama panjang | Opposite sides are parallel | sisi bertentangan selari | Opposite angles are equal in size | sudut bertentangan sama saiz | Garis pepenjuru bersilang | Diagonal bisect each other in right angle | Type of Polygon | Jenis Poligon | Polygons | side | Poligon | Sisi | sum of interior angles | Jumlah sudut dalam | Triangle | Segitiga | Quadrilateral | Sisiempat | Pentagon | Hexagon | Heptagon | Octagon | Nonagon | Decagon | Regular Polygons | Poligon Sekata | exterior angle | interior angle | Sudut Luaran | Sudut Dalaman | sum of exterior angle | Jum sudut Luaran | Angles | Sudut | Acute angle | tirus | Right angle | tepat | Obtuse angle | cakah | Reflex angle | refleks | Properties of angle | Ciri-Ciri Sudut |



Mahu Nota yang lain dalam siri ini
Kandungan Nota Ringkas Matematik SPM [Klik Disini]

Isnin, 16 September 2013

Poster Kemerdekaan Ke-56

Menepati masa minggu kemerdekaan dan kebetulan pula hari ini adalah hari Malaysia 16 September, Sek Tinggi Kluang (STK) telah membuat pertandingan melukis poster untuk pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 2. Sambil terus pelajar ini dinilai untuk pbs melukis poster. Kira dua dalam satu. Pelajar chegu yang ada pbs ni ada 3 kelas.




Menarik poster sambutan kemerdekaan ni. Belum kumpul lagi, tak tahu ada tempat ke lukisan kat atas ni.

Bila ditanya menarik sangat, chegu serkap jarang je tanya bebudak tu, "Ada masuk pertandingan ke sebelum ni?", terus jawab pernah. Emmm.... patutlah... dah biasa.

Tapi, apapun tahniah sebab menyertai (psstt bukan ke wajib diaorang buat). Lukisan fiatas layak dalam peringkat saringan Chegu untuk hadiah dari sekolah. Tak tahu prestasi kelas lain.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt