Selasa, 23 Oktober 2012

ETA seminar 2012

Arahan daripada PK1 suruh chegu ke seminar ni. Hari ahad petang pulak tu. Seminarnya esok pagi, kan tak logik namanya. Mula-mula berat juga nak pegi sebab jauh tu. Segamat ke JB, sah-sah lah kena bangun awal pagi. Makan masa 3 jam jugak jalan ooo.

Dah terbit matahari je dapat ambik gambo ni, Dah kat
tol JB dah
Mungkin tak menarik sangat post ni. Ye la cerita kursus... apa la yang nak ditinggikan idung ni ye. Ala cuma seminar je kat JPN johor. tak banyak detail seminar ni. kita jadi penonton je. berasap telinga dengar dari jam 9 hingga lah jam 1.

Yang menariknya adalah program membabitkan kerajaan Malaysia dan Amerika, menghantar beberapa rakyatnya membantu memajukan tahap penguasaan english di tahap sekolah selama 10 bulan (januari sampai oktober ni). Ada 17 ETA yang dihantar ke Johor dan ada juga di Terengganau dan Pahang. 4 thn sebelum ni program ni hanya di Terengganu je dan ditaja kerajaan Trganu je. Ok la, tahun depan akan ditambah dan di perluas ke Perak.

Sesi bergambar ETA dengan JPN
Yang menarik diaorang kongsi kaedah pembelajaran di US tu. Bezanya memang tersangat banyak. Pendek cerita kita dah lama tahu sebab banyak cerita-cerita yang dia orang tunjuk kat cerita kat tv tu. Sebijik macam kat universiti cara diaorang belajar. Satu je yang menarik, cikgunya duduk di kelas je, pelajar yang cari gurunya untuk belajar.

Ada satu sindiran juga yang ETA tu bagitahu. Berkenaan kerja sekolah yang diberi guru. Selalunya kerja sekolah ni takde gred, jadi buat apa dibuat. Betul juga kata dia, tu yang budak2 tak ambek kesah.. tapi nanti PBS ni macam cover lah...

Satu je pesan chegu kat ETA tu. After this, please do not forget to come visit malaysia again, although only a few of us are able to contribute to the seminar, this does not means we doesn't like you all. We teacher have a 'restricted voice' when come to give an idea.

1 ulasan:

  1. Salam..chekgu Azam selamat menjadi pendidik yang baik! :)

    BalasPadam

Silakanlah komen, tetapi hendaklah menjaga etika. Ilmu untuk manfaat semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.. ..

ShareIt