Jumaat, 27 Julai 2012

2013 Pelajar boleh bawak HANDPHONE ?



Dah banyak terpampang di akhbar dan Fb berkenaan membenarkan pelajar membawa handphone ke sekolah. Macam makin longgarlah disiplin sekolah.

Mana tidaknya, kalau sekarang ni, baru suruh bawak duit PIBG pun dah ada kes kecurian. Dah satu kes cikgu kena buat spot chek kat seluruh kelas. Macamana pula la kalau benda macam telifon bimbit ni. Lepas ini perlu menambah pengecualian dalam buku disiplin sebab hp dah dibenarkan.

Chegu bukan nak bangkang sangat pekara membawa handphone ni. Bagus la semua nak maju sangat. Ikutkan saja. Alasan kalau kena culik boleh call ibubapa... soalannya, penculik tu benarkan ke anak anda telifon mak bapak. Kalau benarkan pun hehe... memang nak tebusan la.. senang sikit kat pencuri tu sebab takpayah beli simkad tipu nak kaburkan identiti diaorang, pelajar dah sediakan kemudahan untuk diaorang. Mudah kan??kan??

Chegu membayangkan kalau handphone ni dibenarkan di sekolah, sejauh manakah ianya akan memberi kebaikan. Dulu di sabah, setelah masuk astro ke kawasan kampung, masyarakat belum pandai merempit, vandalism dan sebagainya. Tapi dah menular dah pengaruh tu... kira dah maju la tu.

Marilah kita guru-guru menambah kerja untuk menjaga handphone anak murid kita... sebab kelak cikgu kena mengajar secara online. Semua kerja menggunakan e-mail atau interaksi lain yang prestasi kelajuannya tak mencapai tahap maksimum pun. Satu malaysia pulun benda yang sama ... yeahhh HappyNYE...

Satu lagi persoalan nak tanpa wayar sangat ni, kalau di pawagam masih ada lagi yang merakam cerita atau bersembang dengan selamba dalam telifon, sedangkan dia tahu orang akan marah... apa kes pula kalau handphone ni di tangan pelajar ? diaorang leh 'silent mode' ke? ... hehe .. kita akan bakal menyaksikan aksi terlarang guru di dalam bilik darjah dalam youTube lar harharhar..

Oooooo Samad (bukan nama sebenar)
Ni koje ko selama ni ye...

Isnin, 16 Julai 2012

Menjawab Soalan Matematik Anda 2

Soalan Persamaan - Formula

Soalan di atas adalah untuk menentukan x dalam sebutan y.

Fokus utama adalah untuk meninggalkan x di kiri dan yang lainnya di kanan persamaan.
Kebanyakan pelajar tidak memahami sifat nombor. Integer terdiri daripada nombor negatif dan nombor positif. Rajah 1 -> cuba perhatikan = 6, ianya seolah olah dipetik dari garis nombor positif cuma tanda + tidak ditulis.

Bayangkan rajah 2 nombor -1, 0, 1/2, dan 1 macam buah rambutan di atas pokok. Jika 'per 2' dipetik, apa akan jadi kepada pecahan, tentu tidak baik/ rosak buah rambutan tu.

Jadi berbalik kepada ungkapan rajah 1, jangan diganggu pecahan tersebut. Hanya perlu pindahkan -2y melepasi persamaan.

yang tinggal
2x - 6 = 6 + 2y
   3             1

kenapa chegu buat pecahan per 1 di kanan persamaan. Kerana mudah mengenalpasti persamaan tadi hanya boleh diselesaikan dengan kaedah darab silang.

-- rujuk nota persamaan linear ini -- nota-matematik-tingkatan-2-bab-4-persamaan-linear

2x - 6 = 3(6 + 2y)

Barulah boleh dipindah -6 dan akhir sekali pisahkan 2 dengan x dengan kaedah darab silang.

2x      = 18 + 6y + 6
2x      = 24 + 6y
x        = 24 + 6y
                  2
x        = 12 + 3y
(x dalam sebutan y)

Harap yang bertanya paham, ini sahaja yang chegu termampu terangkan. Cuba bincang dengan lebih lanjut dari guru anda.

Selasa, 10 Julai 2012

Yearly Lesson Plan Mathematics and AddMath (RPT)

Bagi guru-guru yang mencari rancangan pengajaran tahunan untuk subjek Matematik Tingkatan 1, 2, 3, 4 dan 5, dan juga Matematik Tambahan Tingkatan 4 dan 5.

Ada beberapa sampel boleh di download. Tetapi hanya RPT dalam bahasa inggeris sahaja setakat ini

SAMPEL 1

Yearly Lesson Plan Mathematics Form 1
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 2
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 3

Yearly Lesson Plan Mathematics Form 5


SAMPEL 2

Yearly Lesson Plan Mathematics Form 1
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 2
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 3
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 4
Yearly Lesson Plan Mathematics Form 5

Yearly Lesson Plan Additional Mathematics Form 4
Yearly Lesson Plan Additional Mathematics Form 5 

Berikut contoh rph matematik
RPH Matematik
RPH Matematik Tambahan


Masalah Download Media dari Belog ini, Klik Sini Untuk Panduan Download

English Yearly Lesson Plan

Untuk Guru-Guru yang mencari rancangan pengajaran tahunan (RPT) untuk subjek English, bahan berikut mungkin boleh membantu.

English Language Yearly Lesson Plan Form 1

English Language Yearly Lesson Plan Form 2

English Language Yearly Lesson Plan Form 3 - sample 1
English Language Yearly Lesson Plan Form 3 - sample 2
English Language Yearly Lesson Plan Form 3 - sample 3

English Language Yearly Lesson Plan Form 4 - sample 1
English Language Yearly Lesson Plan Form 4 - sample 2

English Language Yearly Lesson Plan Form 5 - sample 1
English Language Yearly Lesson Plan Form 5 - sample 2

Masalah Download Media dari Belog ini, Klik Sini Untuk Panduan Download

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt