Ahad, 22 Januari 2012

Menjawab Soalan Matematik Anda

Poligon Sekata

Seorang pelawat chegu mengajukan soalan seperti di bawah (No soalan 2)


Menjawab soalan poligon sekata seperti di atas memerlukan pengetahuan dalam bab yang lain dan tidak semestinya menggunakan rumus sudut pedalaman SRQ dari sudut segitiga kaki sama, kerana tahap soalan ini jika menggunakan rumus sudut pedalaman poligon sekata akan menggunakan skil persamaan lebih dari tahap PMR sampai 3 ke empat kali pengiraan. Mudah jika menggunakan sudut pada satu pusat O. Jika 60 darjah ada tiga sisi, jadi kalau 360 darjah berapa sisi?

Jadi jawapannya? D, jimat masa tanpa menggunakan rumus panjang berjela. Matematik kertas 1 hanya 1 jam 15 minit. Soalan seperti ini memerlukan pemerhatian bentuk (melihat gambarajah seperti sepotong kek).

Harap yang bertanya faham. Terima kasih ya kerana bertanya..

Kedai Pancing Kota Kinabalu 2

 TCE TACKLES SDN BHD - Kota Kinabalu Showroom
33 Lorong Karamunsing, Karamunsing, 88300 Kota Kinabalu, Sabah 088-263 663

Kedai ni dekat dengan Bangunan KWSP kota Kinabalu. 
Selalunya chegu cari barangan untuk memancing udang galah di sini. 
Bersebelahan dengan kedai membaiki kereta Dunlop, macam dalam gambar tu. '
Agak tersorok sikit kedai ni.




Ahad, 8 Januari 2012

Selamat Tahun Baru 2012

Kira-kira 40 hari cuti sekolah maka 4 januari 2012 bermulalah sekolah balik. Tak tahu nak gembira ke nak sedih sebab macam rutin je balik kampung ni. Naik kapalterbang dah macam naik bas je. Bukan susah sekarang nak naik kapal terbang. Biasanya 2 jam dari JB ke KK

Dapat seat tepi tingkap
Sejak d sabah ni, line internet down sikit la. Susah betul nak online. sebelum ni pakai broadband d semjg. Kat sini ada edge je... jadi la. Jalan dari KK ke pitas ni pun banyak berubah, lopak sana-sini. Pun biasa je, dah bertahun-tahun macam ni juga kalau tiba musim hujan.


Bersihnye. mcm x percaya sebab selalunya
bersepah sikit
Dah mula sekolah, ada pembaharuan sikit kat bilik guru ni. Aircond dah servis, punyalah sejuk. Macam terasa rugi pula beli kipas tu. Terpaksa hasut diri supaya x terasa, sekarang ni musim hujan memang la tak guna, kalau musim panas nanti, nak pakai tie pun seksa ... huhu. Kemas sikit meja tahun ni sebab program 3S, tapi ni awal tahun je. kalau dah banyak buku pelajar nak tanda nanti, berselerak la sikit.



Tahun ni, semua guru-guru kena pakai coat sekali sebulan. Nah, nilah gayanya. Chegu duduk di belakang bukannya ape, sebab baris pun ditetapkan sekali.

Tahun nie, chegu mengajar tingkatan 2 sahaja. Subjek Matematik dan Kemahiran Hidup. Syukur selepas ada konroversi sikit tahun lepas. Apa-apapun dapat mengajar opsyen dah kira bagus sebab dah seronok mengajar math ni. Selamat tahun baru ... 2012

Sabtu, 7 Januari 2012

HSP Fizik Kimia Biologi Sains Tambahan (BM)

Terbaru tahun 2012 Huraian sukatan pelajaran (HSP) Sains Pilihan seperti Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan dalam versi bahasa melayu bagi tingkatan 4 dan tingkatan 5.

download di bawah ini

HSP Fizik Tingkatan 4
HSP Fizik Tingkatan 5

HSP Kimia Tingkatan 4
HSP Kimia Tingkatan 5

HSP Biologi Tingkatan 4
HSP Biologi Tingkatan 5

HSP Sains Tambahan Tingkatan 4
HSP Sains Tambahan Tingkatan 5


Masalah Download Media dari Belog ini, Klik Sini Untuk Panduan Download
Hiasan

HSP Matematik Tingkatan 4 & 5 (BM)

Terbaru tahun 2012 Huraian sukatan pelajaran (HSP) Matematik Teras dalam bahasa melayu bagi tingkatan 4 dan tingkatan 5.

download di bawah ini

HSP Matematik Tingkatan 4
HSP Matematik Tingkatan 5

Masalah Download Media dari Belog ini, Klik Sini Untuk Panduan Download

hiasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt