Jumaat, 18 Julai 2014

Gempar!! Tragedi MH17

Pagi, 18 Julai 2014 - Terkejut ... Mengapa dugaan banyak berlaku akhir-akhir ini? Terang-terangan pesawat komersil, kenapa ditembak?

Kapal Terbang MAS Berlepas dari Amsterdam Belanda ditembak jatuh di Ukraine berhampiran dengan sempadan Russia membunuh 295 orang. Mungkin pemberontak Rusia.. Sehingga kini masih tidak diketahui siapa yang menembak jatuh pesawat terbabit. Semuanya menafikan. Tiada siapa yang selamat.

Sayu hati. Walaupun tiada seorang penumpang ataupun anak kapal Kapal Terbang MH17 tu yang kita kenal , Namun rasa sedih. Ni negara kita. Berkaitan dengan tanah air kita. Di akhir-akhir ni macam2 jadi belum selesai pesawat #MH370 yang hilang 4 bulan lepas tak tahu keberadaan diorng hidup ataupun mati. Belum boleh tidur lena memikirkan saudara Islam kita di bumi Palestine.

Kini pesawat kita #MH17 ditembak dan terhempas. Banyak sungguh dugaan tahun 2014 ni. Ya Allah kuatkan lah hati kami semua untuk menempuhi dan bersabar dengan dugaan mu Ya Allah. Berilah kami kekuatan dan jalan penyelesaian.. Amin

#MH17 #PrayForMH-17

Isnin, 14 Julai 2014

Polimik Kertas, Kertas Yang Tak Sempat Di Baca


Kehidupan ini adalah seperti kertas, dilipat, simpan, koyak dan kemudian dibuang.

Dunia semuanya seperti kertas. Ramai yang bersedih, bangga, malu dan gembira kerana KERTASNYA.

Kerana kertas, manusia dipuji,
Kerana kertas, manusia dipuja,
Kerana kertas, manusia dihina,

Kerana kertas, manusia terpisah
Kerana kertas, manusia berkuasa
Kerana kertas, manusia merana.

Sijil Kelahiran - Kertas
Sijil Penghargaan - Kertas
Sijil Kelulusan - Kertas
Sijil Perkahwinan - Kertas
Ijazah - Kertas
Buku akaun - Kertas

Saman - Kertas
Tesis - Kertas
Passpot - Kertas
Sijil perubatan - Kertas

Jemputan ke program - Kertas
Duit - Kertas

Hanya satu kertas
yang DIMILIKI seseorang
tetapi
TIDAK DAPAT DILIHATNYA
sendiri

SIJIL MATInya...

Jumaat, 11 Julai 2014

Telefon Awam - Masih Relevant Tak?

Pasti barulah anda akan memandang telifon awam (Public Phone) yang dahulunya famous dan popular sebelum kedatangan teknologi canggih handphone. Kini, siapa yang pandang kepada telifon kotak warna merah ni. Ia seolah-olah menjadi barangan prasejarah. Kalau takde post ni, jangan harap anda nak tengok public phone ni ... kewujudannya dah jadi satu misteri ..

Tempat Fav pelajar kalau ada hari di ishtihar
pulang awal
Saje je pagi-pagi jumaat ni, Tapi jangan salah sangka, kewujudannya masih diperlukan dikala handphone menjadi barangan bimbit seharian.

Nak tahu sebabnya, chegu senaraikan beberapa kepentingan Telefon Awan Masa kini

1. Di sekolah, pelajar tidak dibenarkan membawa handphone. Maka praktikal sangat telifon awam sebagai sumber perhubungan pelajar dengan ibu-bapanya.. senang masalah tak timbul akibat kecurian, hasad dengki, dan lain-lain gejala negatif akibat hp di sekolah. Di sekolah hampir 3 kali seminggu pekerja mengeluarkan wang syiling dalam telifon tu. Masih laku tu..

2. Kalau HP anda bukan dari jenis kalis air, gara-gara tercelup dalam lubang-tandas atau seangkatannya.. public phone adalah salah satu alternatif. Tapi anda perlulah buat simpanan nombor di mana-mana. Cadangan buat list dan simpan di google drive.

3. Mudah dikala kecemasan. Kadang kala sedara-mara memberikan alasan nak pinjam call no 999 pun katanya hp canggih sangat, kredit dah habis, bateri kong ... dan macam-macam alasan. Sebenarnya 999 tu free, dek cemas dan tak tahu letak hp tu, public phone adalah penyelamat..

4. Nak buat "private call" a.k.a. nombor tak dikenali untuk kesan awek marah lagi ke tidak ... cheh masih lagi nak mengusik, buat anda yang tak mampu nak beli simkad RM5.

Ok...sekadar buat gigi mejelma dari bibir. Rasanya ada lagi tak kegunaanya?

Isnin, 7 Julai 2014

Perkongsian Ilmu - Kurma


Sekadar perkongsian ilmu. Ramadhan ni ada perkara-perkara yang dilakukan akan mendapat pahala sunat. Salah satunya adalah dengan berbuka dengan kurma kerana ianya Amalan Rasulullah S.A.W. Cikguzam amalkan setiap tahun dan semasa bersahur juga kerana ianya amat memberikan tenaga. Nak mengajar esok hari pun takde masalah, malah lebih dari sebelumnya.

Disini ada beberapa ilmu khasiat kurma, mungkin ramai dah tahu kot...

1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?

2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?

3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?

4. Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?

5. Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?

6. Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?

7. Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?

8. Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?

9. Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?

10. Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?

11. Tahukah anda bahawa ada sesetgh fakta yg dinyatakan di atas, chegu pun baru tahu...


Tengok kat akaun facebook rakan-rakan dari kelantan, mereka sibuk bergambar dengan pohon kurma yang pertama kali berbuah di Malaysia, mungkin cuaca sekarang menjangkau suhu sehingga 36 darjah Celcius, menghampiri iklim asalnya.

Khamis, 3 Julai 2014

Semak Jam Anda - Masa Tepat Sirim


Teringat masa keja kilang dulu-dulu, waktu buat kerja audit untuk ISO1900, cikgu zam ditugaskan buat calibration untuk termometer relau kilang. Berhabis pusing satu kilang cari termometer untuk dibuat semakan sama ada ianya menepati standard piawaian.

Ingatkan Malaysian Standard Untuk bangunan je (masa kerja civil eng dulu).Rupanya ada juga Malaysian Standard Time juga ye. Terjumpa laman web sirim berkenaan pemiawaian jam. Jom check jam anda sama ada jam laptop anda tepat (acurate) ke tidak.

Klik sini:  http://time.sirim.my

Best portal sirim ni ianya dari Jabatan Meteorologi Kebangsaan (National Metrology Laboratory), jamnya akan menunjukkan selisih masa paling sedikit dengan masa Malaysia yang sebenar.

NAK GUNAKAN hanya klik link diberi, tengok jam anda dan setkan masa mengikutnya... untuk lebih tepat jarum jam saat anda diset pada minit terakhir. Contoh : kalau jam mcm dalam gambar atas tu, setkan jam anda pada 22:10, bila minit dah nak dekat / saat kat jam anda barulah 'on'kan jam.

Barulah masa anda lebih tepat... amacam canggih tak? Selamat mencuba

P/S: Semua jam hp, jam tangan dan tab cikguzam dah setkan. Habis satu rumah dan kereta digodam nak tepat..kikiki

Tag: UTC +8 Malaysia standard time. Online time calibration

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt