Rabu, 21 Disember 2011

Kedai Pancing - Teluk Intan - TCE Tackles


Sempat chegu ambil gambar kedai pancing kat teluk Intan Perak. Lokasi nya betul-betul berdekatan dengan sungai perak di jalan bandar dekat dengan menara condong teluk intan, dari lembaga tabung haji terus ke pusat bandar
TCE Tackles
Alamat : 6, Jalan Bandar, 36000 Teluk Intan. 
Tel : 605-6215089
masa operasi : 9.30am - 6.30pm

Peta TCE Tackles

Rabu, 14 Disember 2011

Jelajah 2011 - Siri 4 - Kuala Lumpur

12 Dis 2011 - Dari Ipoh, chegu terus ke Kuala Lumpur mencari kawan-kawan lama masa belajar di UTM, Skudai.

Amboi - makan sakan
Misi jalan shopping sakan terus dengan Minor. Mula-mula ingatkan nak drive terus ke Sungei Wang Plaza, Lupa pulak cuti umum selangor, jalan sesak dah. Terus parking sebab takde keje nak redah jammed 2-3 jam. Lama dah tak naik LRT & monorail ni. Sekarang LRT pakai token, monoral tiada berubah pun. Teruja sikit sebab lama duduk kat Sabah tu, macam orang kampung baru keluar kebun, hehe...

Monorail - stesen titiwangsa
Sampai je terus makan sebab dari awal pagi hanya sarapan nasi dengan telur kenduri kawin semalam cecah budu. Kitaorang makan kat Deli France. Chegu makan bolognese Spaghetti ada dua garlic bread. Ada pastry inti ayam, ayam rendang dan tuna. Air ice lemon tea. Menyesal sikit, tuna takde isi sangat.

Makan kat Deli France, Sungei Wang dgn Minor
Membeli-belahlah cikgu sampai ke malam, lepas tu chegu ke Lot 10, trus ke Pavilion, saja-saja bergambar. Kebetulan ada end year sale, boleh la ... janji kena ada duit.

Dekat pokok krismas pun jadi...
Depan Pavilion - beruang2 mewakili negara-negara dunia
Happening sikit kat pavilion ni. Ramai yang bergambar-gambar dengan beruang-beruang mcm dalam gambar atas. Punyalah berjalan sampai kat Pavilion tu terlupa monorail habis jalan jam 10, Macam tak puas lagi jalan..

Samsung SII - guard
Cuma kongsi beli aksesori samsung S2 je. Guard kat atas ni dari getah, RM 25 langsung takbleh kurang. Ade ke patut suruh beli 2 barulah dapat less, RM40, ingat kitani beli hp sampai dua biji. Takpe lah beli juga sebab senang buka cover belakang kalau nak tukar bateri. Ada banyak warna terutama pink, tapi chegu pilih hitam juga supaya takde apa2 beza

Jadi setelah mengira-ngira kos secara kasar, jauh perjalanan dari Kluang ke Ipoh dan balik semula, chegu ngan kelisa tu adalah dekat-dekat 1,140 km dengan jumlah minyak RM 120 dan duit tol sebanyak RM 70. Ini termasuk bersiar-siar dan tersesat jalan. Chegu memilih mengisi minyak dari stesen shell je. Memang terbukti jimat. Chegu mengisi penuh dari KL sampai Kluang, Johor minyak baru RM 35.

-tamat-

Siri 1
Siri 2
Siri 3
Siri 4

Jelajah 2011 - Siri 3 - Lost World of Tambun

11 Dis 2011, Ahad - Selepas majlis kahwin, terus chegu dan cikgu salmi sekeluarga ke Taman Tema Sunway City, Ipoh - Lost World Of Tambun, Perak. (Lost City)

Lost World of Tambun ni buka hari Isnin, Rabu, Khamis dan Jumaat dari 11 pg hingga 6 ptg. Untuk hari Sabtu, Ahad, cuti sekolah dan cuti umum, ianya dibuka dari 10 pg hingga 6 ptg.

Ada spa kat sini, Waktu operasi Lost world hot springs & spa 6pm - 10pm. Crystal Spa 3pm - 10pm. Untuk aromatherapy Massage, 60 min = RM130, 90 min = RM180 dan Head & Shoulder Massage 45min = RM80.

Pintu Utama - Lost World of Tambun


Discount Voucer - satu tiket ni untuk 6 orang dapat diskaun
Harga tiket masuk bagi dewasa RM 45 dan kanak-kanak RM 38. Kanak-kanak di bawah 90cm pula percuma. Kena sukat dulu tinggi anak-anak supaya tak terbayar yang tak patut. Ada pengukur tinggi kanak-kanak disediakan. Seronok dapat diskaun voucher kat gambar atas tu, harga tiket RM 41.

Ha.. seronok la mandi kat taman penuh sesak dengan orang, mana tidaknya hari cuti. Tak ambil gambar masa mandi sebab censor sikit. Gambar kat atas ni banyak gambar di petting zoo, ada macam-macam jenis unggas, arnab, ferret, ular. Barulah kali pertama chegu  pegang ular ni., rasaya licin bersisik tapi suam-suam. Hee geli gak.

Cenderahati kenang-kenangan, magnet fridge
Ada macam-macam tarikan kat sini lagi, Ada tiga mainan yang agak-agak tak patut anak2 yang kecil naik. Terutama Kapal macam buaian, Kita orang tua ni memang seronok. Kemudian ada keretapi, melihat harimau, Slide 8tube, kolam air panas, kolam massage sendiri, kolam untuk kanak-kanak, kolam macam kat pantai, dan ada lorong air, dicadangkan sewa pelampung 8tube RM 12 & deposit RM10. Kitaorang disini dari jam 2 sampai jam 6.

Yang tak best diaorang tak bagi bawak makanan sendiri. Tak seronok la kalau keluarga nak pinik. Makanan kat dalam ni dahlah mahal tahap gaban. Tak patut... Tapi macam dah trend la mana2 tempat rekreasi semuanya mcm nun. Lepas tu tekan habis-habisan kat pengunjung. Kalau macam ni, sekali je la... lain kali haram

Homestay di Chemor, Perak
Malam Chegu menumpang di Homestay yang dah ditempah awal-awal oleh cikgu salmi. Rumahnya lebih kurang sama macam rumah cikgu syah beli, mana taknnya dekat je, rumah ni fasa 1, syah beli fasa 2. Ada 4 bilik dengan 2 tandas. Semua kemudahan asas ada, sesuai untuk seisi keluarga kalau nak menetap. Pemilik homestay nilah yang bagi voucher diskaun tadi.

Nama : Seri Desa Homestay, Chemor, Perak
Harga semalam : RM110
Tel : 016-5455995

Sambungan...
Siri 1
Siri 2
Siri 3
Siri 4

Jelajah 2011 - Siri 2 - Jemputan Kahwin Shah, Chemor, Perak

11 Dis 2011, Ahad - Dari Teluk Intan chegu terus ke chemor, Perak untuk kemajlis kawin cikgu syah. Chegu dengan cikgu salmi sekeluarga saing sampai.



Sempat la bergambar di pelamin, tema coklat, biru. Cantik. Tahniah Cikgu Syah dan Cikgu Noley. Doa berbahagia dan berkekalan dunia dan akhirat.

Sambungan...
Siri 1
Siri 2
Siri 3
Siri 4

Jelajah 2011 - Siri 1 - Teluk Intan & Pasir Salak, Perak

10 Dis 2011, Sabtu - Lama dah chegu duduk-duduk di rumah. Takde kemana-mana. Maka atas jemputan cikgu shah untuk majlis kerja kahwin di Chemor, Perak, jd chegu nekad jalan jauh-jauh ni. Dari Kluang, Johor, chegu bertolak seawal jam 9.00 pg. Terus destinasi ke rumah cikgu Hidayat, kawan lama chegu masa di MPRM dulu. Chegu tumpang menginap di rumahnya sebelum meneruskan perjalanan ke Ipoh. Sampai di Teluk intan dalam jam 4.00 ptg, jauh tu dalam 7 jam jalan, berhenti dua kali sebab nak isi minyak. Kira-kira 566 km. Chegu naik kelisa adik, tol RM52.10, minyak dalam RM 50.

Menara Jam Condong, Teluk Intan
Rumah Hidayat dah tak ingat sangat kat mana. Tapi dah dekat dengan pasir salak dan kampung gajah, Perak.

Sawah Padi - ciannye, orang Johor
yang jarang tengok padi, seronok ooo

Seawal pagi chegu jalan-jalan melihat suasana sawah padi, sambil-sambil menghabiskan masa kerana budget nak ke kenduri kawin tengahari.

Dataran Bakap

Tak banyak info, chegu jalan-jalan sambil snap gambar.

Sambungan...
Siri 1
Siri 2
Siri 3
Siri 4

Selasa, 13 Disember 2011

Sifir Gaji Guru 2012


Ramai yang tercari-cari sifir gaji guru ssbpa tahun 2012 nih. Tak pasti ini yang betul. tangga gaji dari DG29 - DG2-1 | DG32 - DG2-2 | DG34 - DG2-3 | DG38 - DG2-5 | DG41 - DG1-1 | DG44 - DG1-2 | DG48 - DG1-4 | DG52 - DG1-5 | DG54 - DG1-6 |

Jumaat, 9 Disember 2011

Jadual Gaji Kakitangan Awam 2012

Tahun 2012 - jadual tarikh gaji semua kakitangan awam, maka ramai yang tertanya bila nak gaji sebab dah nak raya. Raya cina 23 & 24 Jan 2012, Raya Puasa / Aidilfitri 19 & 20 Ogos 2012, Raya Haji / Aidiladha 26 Oktober 2012 dan Deepavali 13 Nov 2012.

Jadi dah tahu ada gaji yang keluar awal, kenalah atur betul-betul, macam sesak benar hujung tahun ni. Beringat lebih baik

Gaji Guru naik 2012

Pekeliling SBPA telah dikeluarkan secara rasmi di laman khas JPA bagi Saraan Baru perkhdimatan Awam (Skim SBPA ini). Walaubagaimanapun, lampiran C yang melibatkan tangga gaji baru 2012 SBPA masih belum ada lagi.

Pekeliling perkhidmatan bilangan 13 tahun 2011 - Pegawai Perkidmatan Pendidikan Persekutuan
=== Download di sini Skim SBPA - Guru ===
tunggu 5 saat dan tekan skip ads

Lampiran Pekeliling

LAMPIRAN A
A Glosari Istilah
LAMPIRAN B
B1 Skim Perkhidmatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
B2 Format Iklan
LAMPIRAN C
C1 Jadual Pemindahan Bagi Menentukan Gaji Minimum - Maksimum Pegawai Dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi (Awam) Yang Menerima Opsyen SBPA
C2 Contoh Kaedah Pelarasan Gaji Bagi Tarikh Pergerakan Gaji Yang Sama Dengan Tarikh Kuat Kuasa SBPA
C3 Contoh Kaedah Penetapan Gaji Bagi Tarikh Kenaikan Pangkat Yang Sama Dengan Tarikh Kuat Kuasa SBPA
C4 Contoh Pemberian Kenaikan Gaji Tahunan
C5 Jadual Gaji Sebaris Bagi Skim Perkhidmatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
C6 Contoh Kaedah Pemindahan Gaji SSM Ke Gaji SBPA
C7 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
LAMPIRAN D
D1 Senarai Imbuhan Tetap
D2 Senarai Elaun
LAMPIRAN E
E Senarai Kemudahan
LAMPIRAN F
F Opsyen Umur Persaraan Paksa
Opsyen Bagi Skim Perkhidmatan Yang Digabung, Dinaik Taraf, Penarafan Semula Atau Pemansuhan Fungsi
LAMPIRAN G
G1 Surat Tawaran Opsyen SBPA
G2 Surat Akuan Oleh Pegawai Mengenai Penerimaan Surat Tawaran Opsyen SBPA
G3 Borang Opsyen SBPA
G4 Surat Akuan Oleh Ketua Jabatan Mengenai Penerimaan Borang Opsyen SBPA Daripada Pegawai
Opsyen Bagi Jawatan Jumud Sebelum Pelaksanaan SBPA Dan Dihapuskan Jawatan
LAMPIRAN H
Pegawai Yang Telah Memenuhi Syarat Skim Perkhidmatan Di Bawah SBPA
H1 Surat Tawaran Opsyen SBPA
H2 Surat Akuan Oleh Pegawai Mengenai Penerimaan Surat Tawaran Opsyen SBPA
H3 Borang Opsyen SBPA
H4 Surat Akuan Oleh Ketua Jabatan Mengenai Penerimaan Borang Opsyen SBPA Daripada Pegawai
LAMPIRAN J
Pegawai Yang Belum Memenuhi Syarat Skim Perkhidmatan Di Bawah SBPA
J1 Surat Tawaran Opsyen SBPA
J2 Surat Akuan Oleh Pegawai Mengenai Penerimaan Surat Tawaran Opsyen SBPA
J3 Borang Opsyen SBPA
J4 Surat Akuan Oleh Ketua Jabatan Mengenai Penerimaan Borang Opsyen SBPA Daripada Pegawai




amacam - ada faham ke?? macam kurang faham juga. Lepas ini dah tak pakai DG lagi...

Seseorang guru boleh mencapai ke tahap DG 54 ( 1-6 ) setelah 25 tahun berkhidmat. Syarat sah dalam perkhidmatan hanya 6 BULAN dan 5 HARI menduduki KURSUS INDUKSI yang dijalankan.
Untuk makluman, selepas ini tiada lagi gred DG 41, 44, 48, 52, dan 54. Semua gred DG itu diganti dengan 1-1,1-2,1-4,1-5 dan 1-6.

Perubahan Gred DG
1) Guru DG41
Ditukar kepada 1-1
Gaji Permulaan Rm 1925 & Gaji Maksimum Rm 6220
Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 230

Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-1 Ke Dg 1-2 ialah 8 Tahun

2) Guru DG 44
Ditukar kepada 1-2
Gaji Permulaan Rm 2985 & Gaji Maksimum Rm 7235
Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 250
Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-2 Ke Dg 1-4 ialah 8 Tahun

3) Guru DG 48
Ditukar kepada 1-4
Gaji Permulaan Rm 4390 & Gaji Maksimum Rm 8710
Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 270
Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-4 Ke Dg 1-5 ialah 6 Tahun

4) Guru DG 52
Ditukar kepada 1-5
Gaji Permulaan Rm 5260 & Gaji Maksimum Rm 9610
Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 290
Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-4 Ke Dg 1-5 ialah 3 Tahun

5) Guru DG54
Ditukar kepada 1-6
Gaji Permulaan Rm 7250 & Gaji Maksimum Rm 11,505
Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 320

Huraian Sukatan Pelajaran Sains (BM)

Chegu melihat respond pencarian google, banyak yang mencari HSP Sains. Mungkin laman kementerian bz.

Post chegu sebelum ini hanya ada HSP Matematik sahaja. link = http://cheguzam.blogspot.com/2011/11/sukatan-pelajaran-matematik-bahasa.html

Jadi disini ada huraian sukatan pelajaran (HSP) SAINS Teras dalam bahasa melayu bagi tingkatan 1, tingkatan 2, tingkatan 3, tingkatan 4 dan tingkatan 5.

download
HSP Sains Teras Tingkatan 1
HSP Sains Teras Tingkatan 2
HSP Sains Teras Tingkatan 3
HSP Sains Teras Tingkatan 4
HSP Sains Teras Tingkatan 5


Masalah Download Media dari Belog ini, Klik Sini Untuk Panduan Download


hiasan

Selasa, 6 Disember 2011

Info - Jimatlah elektrik

PUPUK TABIAT JIMATKAN PENGGUNAAN TENAGA SEMENJAK KECIL LAGI

Dalam cuti sekolah ni, tak banyak benda nak buat kat kampung ni, chegu pun terdengar adik tertipu dengan TNB sebab tersalah kira bil elektriknya. Bulan lepas RM 98, tak logik kalau orang bujang pakai elektrik. Mana tidaknya, dah seharian kerja, duduk rumah kurang dari 12 jam. Tapi bulan ini bilnya jadi RM0, ok la tu tak payah bayar la bulan mendatang.

Jadi enry kali ni chegu nak kongsi info berkenaan elektrik. Benda ni tiap kali kita guna tapi tak peduli langsung. Hee.. teringatlah chegu iklan pewangi pakaian, downy - jimat elekrik - ada kena mengena ke?

Pemikiran kanak-kanak muda diibaratkan sebagai sekeping kertas putih. Sebarang maklumat yang diberikan kepada mereka secara berulang kali akan kekal dalam sanubari mereka dan akan berkekalan seumur hidup. Jika tabiat baik ingin dipupuk dalam diri mereka, maka ia hendaklah dilakukan semenjak mereka kecil lagi.

Banyak kajian telah dijalankan tentang perkembangan badan dan minda, tabiat dan tingkah laku kanak-kanak. Misalnya kajian yang dilakukan oleh ’Institute for the Study of Child Development, Department of Pediatrics at UMDNJ-Robert Wood Johnson Medical School’ dan ‘Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Aichi-Gakuin University, Nagoya, Japan’ dan banyak lagi di negara-negara lain. Secara amnya, semua kajian ini merujuk kepada pembentukan tabiat dalam kalangan anak-anak muda, khususnya dari umur 2 hingga 6 tahun.

Ibu bapa hendaklah memikul tanggungjawab untuk memupuk tabiat kecekapan dan penjimatan tenaga dalam kalangan anak-anak mereka. Kanak-kanak belajar dengan memerhatikan tindak tanduk ibu-bapa mereka dan mengikut jejak langkah mereka mengikut pemerhatian itu. Jika para ibu bapa ingin memberikan pengajaran ini kepada anak-anak mereka, maka mereka juga haruslah mempraktikkan amalan ini terlebih dahulu untuk dicontohi oleh anak-anak mereka.

Guru-guru di sekolah pula berperanan sebagai ibu bapa kedua bagi kanak-kanak. Tugas guru-guru adalah untuk memupuk tabiat kecekapan dan penjimatan tenaga semasa di sekolah. Kerja chegu la ni. Pengajaran yang efektif adalah hasil gabungan pengajaran dari segi teori dan juga praktikal.

Kementerian Pelajaran Malaysia juga harus memberi tumpuan yang serius kepada aspek pendidikan kecekapan dan penjimatan tenaga untuk kanak-kanak mulai sekarang dengan menyediakan sukatan pelajaran di peringkat sekolah rendah dan sekolah menengah. Malah kesannya akan dirasai jika pendidikan tentang kecekapan dan penjimatan tenaga dapat dipupuk semenjak peringkat tadika lagi!

Malaysia memerlukan generasi yang akan mendorong dan memajukan teknologi hijau untuk menangani masalah iklim dunia. Jikalau objektif ini hendak dicapai, di manakah ia harus dimulakan?

Titik permulaannya adalah dengan menyemai sikap kecekapan dan penjimatan tenaga dalam diri seseorang individu. Sebagai langkah untuk memupuk tabiat kecekapan dan penjimatan tenaga di kalangan anak-anak muda, Kempen SWITCH yang dijalankan oleh Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia pada tahun 2010 di seluruh Malaysia untuk mendidik kanak-kanak memupuk tabiat kecekapan dan penjimatan tenaga.

Kempen tersebut mendapat sambutan baik dan telah menolong segolongan besar kanak-kanak sekolah untuk memupuk tabiat kecekapan dan penjimatan tenaga. Memang sebaik-sebaiknya tabiat untuk memupuk kecekapan tenaga dan penjimatan tenaga dimulakan sewaktu di peringkat usia muda lagi untuk mendapatkan kesan yang lebih baik, sepertimana pepatah Melayu, ’Melentur buluh biarlah dari rebungnya’.

Kanak-kanak merupakan penerus bagi generasi pada masa ini. Oleh itu pendidikan awal kecekapan dan penjimatan tenaga kepada mereka amat wajar sekali. Contoh-contoh kecekapan tenaga dan penjimatan tenaga yang boleh diajar kepada kanak-kanak adalah seperti berikut;

Ibu bapa menasihatkan anak-anak mereka untuk menutup lampu bilik apabila tidak digunakan. Cara menutup suis juga perlu ditunjukan bagi pendedahan praktikal.

Ibu bapa menasihatkan anak mereka untuk menutup kipas angin dan menunjukkan caranya juga.
Mengajar mereka cara untuk memperlahankan kipas angin untuk mengelakkan penggunaan tenaga secara berlebihan.

Pelbagai contoh lain boleh difikirkan untuk membantu kanak-kanak menyemai sikap kecekapan dan penjimatan tenaga.

Pekara kecil yang patut kita mulakan cuba tengok charger handphone kita kat sebelah tu, dah penuh baterinya ke? kalau dah rajin rajinlah bangun dan tutup suiznya kerana sedikit sebanyak dapatlah kita berjimat. Mana-mana peralatan elektrik seperti cerek elektrik dan mesen basuh yang tidak digunakan suiznya perlulah dimatikan.

Dan..dan... terus tutup charger samsung s2
(d0t...) Ai nah, jangan aisboxnya di matikan sudah bah...

Jumaat, 2 Disember 2011

Candid Time Contest

Kalini chegu nak join segmen contest belog muna rahimah. Sape tu. janji join. Syaratnya letak gambar candid....

Amacam .. candid ker??
Gambar dari War Memorial, Kundasang, Sabah @ gunung kinabalu
Banner dan Link blog bawah nie



Jadi kena tag kengkawan. Nah ni listnye

(a) http://catsnkitten.blogspot.com/2011/09/cat-gallery-2.html#axzz1fM4fVaqc
(b) http://syedazmansyedismail.blogspot.com/2011/10/australia-here-i-come.html

(d0t...) boleh menang ker??

Khamis, 1 Disember 2011

Santai - Jesselton Point

Macam dah ketinggalan sudah post chegu ni. Ni dia salah satu tarikan kat Kota Kinabalu, Sabah. Jeti ke taman Negara Tungku Abdul Rahman.

Taman negara ni terdiri daripada 4 tarikan pulau yang memang cantik-cantik untuk dilawati. Pulau-pulau tu adalalah Manukan, Sapi, Mamutik dan Sulug. Ada satu lagi pulau besar iaitu Pulau Gaya tapi pulau tu besar dan berpenghuni. Kalau nak ke sana dengan budget sederhana, ikut jeti ni, tapi kena survey harga tiket dulu. Tahun ni chegu tak jadi nak bawak kengkawan ke pulau ni sbb banyak halangan.

Chegu ke sini saja-saja santai sebab boleh minum-minum petang dan tengok suasana senja.

Pintu gerbang Jesselton Point,
Kota Kinabalu, Sabah

Minum petang, kat Asian Cussine - ABC, Cincau dan Cendol (sedap yg lain x sedap)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt