Jumaat, 29 April 2011

“I’m a Pirate, Take Me To Stranger Tides!”

Screw ye. I be so mad 'bout trespassin' me Territory. so not Arrr. i gunna absolutely cut ye hand if ye have th' chance to live. but, if ye want to gather pirates. I’ll be glad to have a crew to wipe me shoes. i'ts harrrd to find someone that be thrust-able these days. Fetch me another Cabin Boy…. The adventures! The gold! The uh…. saying “Ahoy, mateys!” har har har

Selasa, 26 April 2011

“Our World, Their War”, Transformer 3 - Dark of the Moon Trailer

The best new movie, this 2011, Transformer 3 : Dark Of the Moon (in HD). It will be launched this 7/1/2011. The third sequel, has a twist between Autobost and Decepticons. The best and mostly awesome movie had a very fresh and nonstop action between man and machine. From the last two movies that have been launched, still there a thirst of action. At last, a dream come true, new upcoming and the most “in waiting’ list to add to the tasks to do this year..

Isnin, 25 April 2011

15 makanan dicadang dilarang di sekolah - Kantin bukan punca obesiti

Baru je tadi isu kantin punca obesiti kat berita TV3. Lagi kes larangan nasi lemak di kantin sekolah. haram betul nasi lemak ni.

Sabtu, 23 April 2011

Tema Hari Guru 2011 Guru Penjana Tranformasi Pendidikan Negara

Tema atau slogan hari guru pada tahun 2011 ini adalah ‘GURU PENJANA TRANFORMASI PENDIDIKAN NEGARA’. Walaupun masih sebulan lagi untuk sambutan hari guru, tapi temanya sudah diketahui. Saban tahun hari guru disambut, namun cabarannya masih sama iaitu bagaimana meneruskan peningkatan pendidikan Negara.




Tuan Rumah sambutan hari guru 2011 peringkat kebanngsaan pada 16 Mei ini adalah di Sarawak. Warga guru sememangnya diakui memikul tanggungjawab yang besar yang harus digalas sepanjang masa. Melahirkan modal insan yang beriman, berakhlak mulia berilmu, berketerampilan, berintegriti dan sejahtera adalah yang utama. Cabaran harus ditempuhi dengan berani, kalau tidak kita akan berhadapan dengan masalah lain - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Pada abad ini, pelbagai masalah berkenaan dengan isu guru dan pelajar. Cuma tanggungjawab mendidik janganlah hanya dibebankan kepada guru sahaja, ianya harus ditangani dipihak keluarga dan masyarakat. Janganlah hanya kerana atas alasan pelajar, guru yang menjadi kambing hitam.
Cuma ada keluhan sedikit dari pihak saya, dimana NUTP sewaktu pernah dibangkitkan hal berkenaan isu disiplin sekolah pada tahun lepas. Seolah-olah terus guru dipersalahkan kerana hal video di YouTube. Serta, bagaimana nasib kami, guru-guru di Sabah kerana tiada pertubuhan yang menyokong kami disini. Sekurang-kurangya, adalah saluran kepada suara kami yang sudah sekian lama tidak mahu kedengaran sudah.
Memanglah menjadi lumrah, ketidakpuasan ada di mana-mana. Kami pihak guru juga adalah insan biasa, tidak semuanya sempurna. Tapi demi kecemerlangan generasi baru, tenaga tetap dikerah agar usaha yang sedikit ini, sekurang-kurangnya dapat memberikan kesan kepada perkembangan dinamik Negara. Masa akan tetap berlalu tanpa kita sedari. Diharap dengan perubahan dalam pendidikan seperti yang diwarwarkan dalam tema hari guru ini akan menjadi inspirasi kepada semua warga guru agar terus maju.

Khamis, 21 April 2011

Kerjasama mengurangkan obesiti dikalangan pelajar sekolah

Kementerian kesihatan dan kementerian pendidikan telah sepakat untuk mengadakan aktiviti bersepadu mengurangkan obesiti dikalangan pelajar sekolah. Guru Kaunseling disasarkan untuk membantu dipihak sekolah. Ini adalah rentetan pengumuman sekali seminggu penjualan nasi lemak disekolah. Bagus larangan terus jualan nasi lemak di sekolah. Isu larangan nasi lemak ini semakin kerap dibangkitkan di tv ataupun suratkhabar. Nasi lemak kini tidak boleh dijual setiap hari.




Cuma tertanya, adakah ada aktiviti bersepadu yang mencatat peratus obesiti dikalangan rakyat Malaysia bawah 18 tahun. Walaupun kajian ada peningkatan, namun ianya tidaklah sampai tahap tidak terkawal. Jadi menjadi tanda tanya pada pihak guru, dari mana asas kementerian ini melatah sehingga sekian rupa. Guru pun menyokong saranan dan kempen kerajaan ini, tapi hari ini menjadi sejarah, seolah-olah nasi lemak alat utama obesiti.

Jadi kepada semua, guru berharap agar 'hentikanlah' makan nasi lemak. Kalau pandai membaca nilai kalori pada gambar di atas, ternyata kalorinya amat tinggu 'lah'.  Mungkin ada yang menarik nafas lega terutama penjaja / peniaga luar sekolah kerana menu nasi lemak boleh dijadikan sumber 'cari makan' kerana kantin tidak menjual. Apa-apapun, Amalkanlah cara hidup sihat supaya kita sendiri mendapat manfaat.

Churp Churp Great Race

I'm on The Great ChurpChurp Race. Are you in it too?!

http://www.churpchurp.com/cheguzam/share/thegreatrace

Ahad, 17 April 2011

Tiada Nasi Lemak suda di Kantin





Diharap pernyataan ini taklah menjadi isu Negara kerana menyangkal kementerian kesihatan kerana tak beberapa jam tadi di Buletin Utama, Nasi Lemak dilabel menjadi faktor utama obesiti lantas ianya tak boleh dijual di sekolah. Jika dikatakan obesiti,  memang lumrahnya kita terfikirkan masalah kegemukan. Daripada bernama, 4 daripada 10 orang dewasa melebihi 18 tahun adalah mengalami berat badan berlebihan ataupun obesiti. Kebetulan tahu mengenai statistik ini kerana kebetulan memang mengajar Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.  Macam tak adil gak kalau nasi lemak tak boleh dijual di sekolah.
Jika difikirkan, memang banyak makanan yang disajikan ataupun dimasak mengandungi kandungan lemak yang banyak. Tidak termasuk makanan segera (fast food) yang sememangnya digemari oleh rakyat Malaysia. Kayanya budaya juga terkandung dalam masakan terutama Nasi Lemak, Roti canai, Nasi Ayam dan sebagainya. Semua makanan tersebut kalau difikirkan mengandungi kadar lemak yang tinggi juga.
Cuma terkilan, jikalau makanan seperti nasi lemak, tidak dibenarkan dijual di kantin-kantin sekolah. Nak makan apa lepas ni. Orang yang obesiti tetap juga macamtu. Ni yang dicakap 'nila setitik, rosak susu sebelanga'. Mungkin silap-silap, karipap, mee goreng, nasi goreng, dan makanan seumpamanya pula diharamkan dijual. Sedih juga la kalau difikirkan di Sabah ini, sebab itu saja menu yang ada. Lepas ini tah apa pula makan yang boleh dijual oleh kantin atau ‘apa nak beli ek’ untuk pengguna / pelajar. Mungkin kena makan sup, atau ubi kayu rebus saja la.

Ujian setara kemahiran hidup - April

Download soalan ujian setara kemahiran hidup yang berlansung pada 4 April 2011

Ujian Setara2 KHB Pertanian Tingkatan 2


Nota-nota KHB Pertanian Tingkatan 2

KHB Pertanian Tingkatan 2 Bab 6 : Haiwan Kesayangan

KHB Pertanian Tingkatan 2 Bab 7 : Ternakan Air Tawar

KHB Pertanian Tingkatan 2 Bab 8 : Asas Usahawan

Password

Use this to unlock file from mediafire download
gunakan ini untuk membuka fail dari Mediafire

password : cheguzam

Screenmates




I find a site with allmost all oldies screenmates including finding nemo, pirates of the caribbean, x-men, looney tunes ect.

Screenmates are a stand allone exe that operate throughout your screen deskstop.



here is the download
http://www.screen-mates.com/

Free AC Mizal Cakap?!?!?!



Adalah satu pernyataan dari pengacara maharaja lawak baru-baru ini yang mengatakan bahawa kita ni tengok rancangan Maharaja Lawak tu ‘free of charge’ (siri kedua siaran). Ada ke patut!!!???. Dia ingat kita ni pakai astro tak bayar apa-apa kot. Memang la ianya salah satu strategi pemasaran astro supaya melangan astro mustika, tapi pernyataan yang tak bertapis tu, tak sepatutnya di ucapkan.

Rabu, 13 April 2011

KHB Pertanian - Ikan Air Tawar



Mungkin ada pelajar-pelajar yang mencari-cari jenis gambar ikan air tawar untuk kerja kursus. Diharap gambar ikan beserta nama saintifiknya berikut membantu
Keli Bunga (Clarias macrocephalu)

Talapia Merah (Oreochromis niloticus)

Huraian Sukatan Pelajaran KHB PMR

Huraian sukatan Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (khb) Tingkatan 1

Huraian sukatan Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (khb) Tingkatan 2

Huraian sukatan Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (khb) Tingkatan 3

Selasa, 12 April 2011

Touch SMS wm6

Lose the Stylus When Using Your Windows Mobile Touch Phone
O3touch is a windows mobile dialer & user interface, designed to eliminate the need to use a stylus and to streamline frequent tasks when using a touch phone.
This significantly speeds up calling, searching, texting and emailing your contacts making the use of the phone (and you) much more effective.


1 Touch Access to all Key Features

1 Finger , Writing, Searching, Dialing, Sending

1 Minute to Master - Super Intuitive User Interface


Senang menaip sms dalam wm6. Cuma kenalah praktis dulu. mendail dan mencari nombor amat mudah. ada dua versi 3.7 untuk pengguna biasa dan 2FC beta untuk advance user. Lebih mudah jika ada shortcut button, sila ubah pada setting ---> buttons .

Download disini
http://www.o3touch.com/






Ahad, 10 April 2011

Kedai Makan

Selalunya faktor yang selalu tidak diambil berat oleh peniaga gerai kawasan kampung ni adalah tempat pelangan meletakkan kenderaan. Apalah salahnya kalau sewa lori, beli batu sikit, tabur kat depan premis. barulah orang senang berhenti, dan kemudian singgah membeli. Kalau tak pun kerahlah tenaga sikit, cari tanah, ratakan kaki jalan tu. Di pinggan-pinggan ni, dahla dekat dengan pantai, pasir pun free je. Sekurang-kurangnya, bolehlah pelanggan tu parking dengan senang hati.



Rabu, 6 April 2011

Tinta pengarang

sekadar catatan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareIt